28 Март 2024четвъртък20:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Марозия - жената, вдъхновила легендата за папеса Йоана

Ерик Валц пресъздава историята на една личност, която повече от 700 години буди любопитството на хората по света

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 41

Папеса Йоана - легенда или история, мит или действителност? Повече от 700 г. ни делят, откакто през XIII в. излиза на бял свят историята за жената папа, "папувала" от 855 до 858 г., 700 г., в които много умове си задават въпроса за нейната достоверност. Днес историците са в по-голямата си част категорични - исторически благонадеждни сведения за това липсват, не се открива и тригодишна "дупка" в последователността на папското владичество, която да е с неизвестен папа и престолът евентуално да е бил зает от неизвестна личност.
Но как тогава се е стигнало до легендата за жената, управлявала Римо-католическата църква? Дали е чиста измислица, или почива на някаква историческа основа, макар и не в детайли? И тук днешната история има отговор - жена, управлявала Римо-католическата църква, е имало, макар управлението да не е било упражнявано пряко. Но намесата на тази жена в папските дела е била толкова мащабна, че това е дало основание на средновековния автор да сътвори историята за жената папа. Името на тази жена е Марозия, а епохата - десети век. На нея е посветен новият роман от поредицата "Известните жени в историята", новият женски портрет в галерията на издателство "ЕМАС".
Днес името Марозия е известно на малцина. Нито императрица, нито принцеса, тя остава настрана от вниманието на официалните хроникьори и историята я забравя. Но средновековните историци наричат нейния век saeculum obscurum - "тъмното време на папството", а модерните - "епохата на порнокрацията". В основата на тези мрачни понятия стои една жена - Марозия.
Родена в семейство на сенатор, Марозия няма шанса да бъде властимаща, ала има божиите дарове красота и ум. Без царски произход, но предопределена от родителите си да властва, на нея й е съдено да го прави чрез други, в сянката на силните на деня. А това в нейния десети век са папите. Прeз близо вековния си живот тази жена става метреса, майка, леля, баба и прабаба на общо седем папи, сключва три брака, ражда пет (останали живи) деца. Ала познава и голямата любов. И голямата болка в любовта.
Романът на Ерик Валц "Марозия" (превод Борис Парашкевов), създаден в резултат на щателни проучвания, разкрива живота на една необикновена жена, силна, но и слаба, господарка, но и жертва на своето време. Една изключителна и незаслужено потънала в забрава съдба.



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ