29 Март 2024петък15:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Лавица

/ брой: 186

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 218

"БРУЛЕНИ ХЪЛМОВЕ" от Емили Бронте публикува "Хермес" в ново издание в поредицата "Клуб Класика". Дори днес, 170 години след издаването му, той e смятан за един от най-великите любовни романи на всички времена. По него има многобройни филмови адаптации, оперни и балетни постановки. Емили Бронте (1818-1848) е писателка и поетеса, една от сестрите Бронте, чиито романи поставят нови стандарти в английската литература. Тя умира от туберкулоза едва на 30 години и не успява да види огромния успех на единствения си роман, публикуван през 1847 г. Второто издание е отпечатано след редакция от сестра й Шарлот Бронте през 1850 г. Книгата постига такава популярност, че превръща родния й Йоркшир във важен туристически обект.



"ЖИВОТЪТ МИ КАТО ТИКВИЧКА" от Жил Парис издава "Колибри" в превод на Албена Шарбанова. Това е вълнуващ разказ - колкото смешен, толкова покъртителен, за нелеката съдба на децата в едно "добре развито общество", който завършва с (не)очаквано щастлив край. След като по случайност застрелва майка си, 9-годишното момче Икар, по прякор Тиквичка, е заведено в приемен дом, където изучава със затрогващата наивност на детския си поглед един нов свят. Света на Симон, който знае всичко, на Ахмед, който хленчи за щяло и нещяло, на Беатрис, чийто пръст не излиза от носа й, на Жужуб, който компенсира отсъствието на майка си, като се тъпче със сладкиши, на Камий... в която се влюбва.



"САМ НА СКАЛАТА" от Алекс Хонълд и Дейвид Робъртс издава "Вакон". Сам срещу скалата, без въже и осигуровка, без право на грешка - фрий солото, което Алекс практикува, е най-чистата форма на катерене, но и залогът е убийствено висок: ако паднеш, умираш. Хонълд описва седем от най-впечатляващите си постижения до момента - от Халф Доум в Националния парк "Йосемити", през Фиц Рой в Патагония, до "Ел Сендеро Луминосо" в Мексико, и разказва за драматичните обрати, когато животът се крепи на върха на пръстите, за триумфа, съмненията и страха от смъртта. Тези истории смразяват кръвта и подкосяват краката, но най-важното - помагат да разберем как и защо Алекс прави това, което прави.



"ЗАРАЗЕНАТА СТОЛИЦА" от Алфонсо Сабела издава "Ера". Авторът е добре познат италиански магистрат, който през 90-те години съвсем млад се включва в операцията "Чисти ръце" - най-мащабната битка на държавата срещу мафията. Той описва като в бордови дневник победите и пораженията, с които се сблъсква, докато "без съмнения и колебание" служи на Рим. Рим, заразен от мафията, от подправени търгове, от обществени пари, преминали в частни ръце. В ролята си на съветник, назначен от кмета на града, Сабела се изправя срещу системата на бюрокрацията и корупцията. Дълбокото му убеждение след стотиците арести на мафиоти е, че "когато държавата иска, може да се справи с престъпността".

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ