16 Април 2024вторник10:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Симфоничният оркестър на БНР с 14 концерта през новия сезон

Главният диригент Марк Кадин и други изтъкнати майстори на палката ще застават на пулта в зала "България"

/ брой: 186

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 887

Симфоничният оркестър на Българското национално радио е подготвил впечатляваща програма за концертния сезон 2017/2018 г. От този месец радиосимфониците работят с новия главен диригент Марк Кадин и с изтъкнати гост-диригенти като Том Уудс, Любка Биаджони, Найден Тодоров, Константин Добройков, Константин Илиевски. В концертите ще участват солисти като Людмил Ангелов, Светлин Русев, Екатерина Мечетина, Никита Борисоглебски, Теодосий Спасов, Илиян Илиев и Александър Сомов. В програмата за сезона са включени нови български заглавия, както и шедьоври от френската, руската, немската, испанската, американската и чешката симфонична музика. Концертите са в зала "България" от 19.30 ч. Цените на билетите са между 10 и 30 лв. Традиционно програмата е разделена в два цикъла, всеки от които включва седем концерта. Абонаментните карти за един цикъл са на цени от 59 лв., 69 лв. и 89 лв., а тези за два цикъла са от 109 лв., 129 лв. и 159 лв. Преференциалната цена за ученици, студенти и пенсионери за абонаментна карта за един цикъл е 49 лв., а за два цикъла 89 лв. Билетите и абонаментните карти се продават в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" 4), на касата на "Кантус фирмус" в зала "България", както и в мрежите на www.ticketsbg.com. 
Концерт за пиано и оркестър 1 от Чайковски и Пета симфония от Шостакович са в програмата на първия концерт от първия цикъл на 27 септември. Солист е Алексей Володин. На 3 ноември ще звучат Симфонична сюита "Тракийски танци" от Петко Стайнов, Концерт за кавал, кларинет и оркестър от Теодосий Спасов, "Танци от Галанта" от З. Кодай, "Славянски танци" от А. Дворжак. Солисти са Теодосий Спасов и Илиян Илиев. Диригент на двата концерта е Марк Кадин.
Любка Биаджони ще дирижира Коледното матине на 23 декември от 11 ч. в Народния театър "Иван Вазов". Участват Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова и Детският радиохор с диригент Венеция Караманова.
Първият концерт през 2018 г. е на 23 февруари с програма Клод Дебюси - Прелюд към "Следобедът на един фавн", Камий Сен-Санс - Концерт за пиано 2, Морис Равел - "Павана за една покойна инфанта", Дебюси - Симфонична сюита "Морето". Солистка е Надежда Цанова, диригент Том Уудс.
Цигуларят Никита Борисглебски ще е солист на концерта под диригентството на Марк Кадин на 23 март. Ще звучат "Арагонска хота" от Сен-Санс, Концерт за цигулка и оркестър 2 от Прокофиев и Първа симфония от Сибелиус. Цигуларят Светлин Русев пък е солист на концерта на 21 април, отново под диригентството на Мрак Кадин. Циганско капричио за оркестър от Рахманинов, Рапсодия за цигулка с оркестър "Циганката" от Равел, Фантазия за цигулка и оркестър "Кармен" от Сарасате и Сюита "Кармен" от Бизе-Шчедрин оформят една великолепна програма.
Цикълът завършва на 25 май с творби от Джордж Гершуин - Симфонична поема "Един американец в Париж" и Концерт за пиано във фа, и Ленард Бърнстейн - Симфонични танци от "Уестсайдска история" и "Чичестър псалми". Участва Смесеният хор на БНР, солист е Людмил Ангелов, диригент - Найден Тодоров.
Вторият цикъл започва на 20 октомври с тържествен концерт по случай 20 години "ppIANISSIMO". Концерт за пиано и оркестър от Георги Минчев, "Concerto ppIANISSIMO за две пиана и оркестър" от Георги Арнаудов и Концерт за две пиана и оркестър от Ришар Дюбюньон са в програмата. Солисти са Стела Димитрова-Майсторова, Лилия Бояджиева, Весела Пеловска, Борислава Танева.
Габриела Георгиева и Кирил Манолов ще бъдат солисти на концерта на 1 декември с участието на Смесения хор на БНР. В афиша са Фрагменти от балета "Лешникотрошачката" от Чайковски и Симфонична кантата "Коледа" от Димитър Ненов.
Прелюдия за оркестър "Мечти" от Скрябин, Първи концерт за пиано и оркестър от Рахманинов и Симфония "Зимни мечти" от Чайковски ще звучат на 26 януари. Солистка е пианистката Екатерина Мечетина. Виолончелистът Александър Сомов пък ще бъде солист в концерта на 9 март. Програмата е Кубинска увертюра от Гершуин, сюита към балета "Fancy Free" от Бърнстейн и Концерт за виолончело и оркестър от Фридрих Гулда. Четирите концерта ще дирижира Марк Кадин.
Солисти и Смесният хор на БНР ще изпълнят на 3 април кантатата "Стабат Матер" от Дворжак под диригентството на Константин Добройков.
На 11 май ще звучат "Славянски марш" от Чайковски, Симфония 4 "Симфония концертанте" от Шимановски, Симфоничната поема "Вълтава" от Сметана и Гротескна симфонична сюита "Бай Ганьо" от Веселин Стоянов. Солист е пианистът Марио Ангелов, диригент Марк Кадин.
Вторият цикъл завършва на 8 юни с Антон Брукнер - Симфоничен прелюд, Рихард Щраус - Концерт за обой и оркестър, и Густав Малер - Симфония 4. Солист е обоистът Иван Данко от Словакия. Диригент Константин Илиевски.

 

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 829

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 763

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 784

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 817

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 710

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 867

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 831

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 808

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 799

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ