19 Април 2024петък12:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Постановка в чест на Максим Горки е първата премиера в Народния

Шест нови представления ще има до края на годината в театъра, директорът Мариус Донкин се връща на сцената

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 47

Със спектакъл, посветен на 150-годишнината от рождението на именития руски класик Максим Горки, която предстои догодина, ще открие сезона на премиерите си Народният театър "Иван Вазов". На 28 и 29 септември на камерната сцена е първото представяне пред публика на режисирания от проф. Красимир Спасов "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" ("Чудаци"). За ролите в спектакъла проф. Спасов е направил прецизна селекция от звездите на театъра - Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Марин Янев, Пламен Димов, Параскева Джукелова, Добринка Станкова, София Бобчева, Христо Терзиев, Сава Драгунчев, Цветомира Даскалова. Билетите за "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" ("Чудаци") вече се продават на касите на театъра и онлайн, като поради големия интерес пропуски ще се продават и за двете предпремиерни дати - 26 и 27 септември, научи ДУМА от Катя Попчева, ръководител маркетинг и комуникации на Народния театър. Тази премиера е само един от акцентите през новия сезон, които бяха представени на пресконференция от директора Мариус Донкин и неговия екип.
Общо шест са премиерните заглавия в афиша на театъра само до края на декември, и с това Донкин и екипът му заявиха една от основните си цели тази година - обновление на репертоара. На 13 и 14 октомври на Сцена на IV етаж ще бъде, както ДУМА писа, премиерата на режисьорския дебют на Бойка Велкова - "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова. В спектакъла участват Емануела Шкодрева, Бойка Велкова, Вяра Табакова, Ева Данаилова и Павел Иванов. Музиката за "Цветът на дълбоките води" е композирана и изпълнена от Теодосий Спасов.
Две седмици по-късно - на 27 октомври, на голямата сцена ще изгрее "Калигула" с режисьор Диана Добрева. Представлението по текст на Албер Камю е с участието на Деян Донков, Александра Василева, Жорета Николова, Биляна Петринска, Албена Ставрева, Вяра Табакова, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли, Деян Ангелов и студенти от НАТФИЗ. На 1, 2 и 3 декември там ще се състои премиерата на "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, режисиран от Галин Стоев. В спектакъла участват Светлана Янчева, Радена Вълканова, Владимир Карамазов, Елена Телбис, София Бобчева и Радина Кърджилова. Между 6 и 21 януари 2018 г. представлението ще се играе 8 пъти в театъра във френския град Тулуза, където Галин Стоев поема поста на директор.
Репетиции в Народния театър започва Бина Харалампиева, която ще постави "Лисичета" от Лилиан Хелман на камерната сцена. Премиерата е на 15 и 16 декември, ще участват Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Иван Юруков, Христо Петков, Дарин Ангелов, Цветан Алексиев, Цветомира Даскалова и студентите Радина Боршош и Марин Рангелов. На 20 декември на Сцена на IV етаж ще бъде премиерата на спектакъл по "Жени с минало" и "Виновният" от Димитър Димов, реж. Юрий Дачев.
Малко повече от година, след като слезе от сцената, за да ръководи като директор Народния театър, Мариус Донкин се завръща с две представления през ноември - хитовите "Крадецът на праскови" (29 ноември) и моноспектакъла "Г-н Ибрахим и цветята на Корана" на 24 ноември.
Световноизвестният режисьор Иван Пантелеев пък започва репетиции в началото на 2018 г. с "Дачници" по Максим Горки на голямата сцена, премиерата е насрочена за март.
В международен план също предстоят силни изяви на Народния театър, подчерта Мариус Донкин. В края на септември предстои да бъде подписано споразумение с Националната асоциация на изкуствата и забавленията в Китай за сътрудничество. На 29 януари в НТ "Иван Вазов" ще има пищен спектакъл за честването на Китайската нова година. Между 10 и 15 октомври в Истанбул предстои подписването на споразумение за фестивал на балканските национални театри. Идеята е форумът да се проведе през 2020-2021 г. с домакин Народния театър, който тогава чества два юбилея - 170 години от рождението и 100 години от кончината на патрона си Иван Вазов.



Сцени от "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" ("Чудаци")

Снимки Божидар Марков
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ