28 Март 2024четвъртък10:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Досега яйцата не били проверявани за фипронил

Иззети са 1,5 милиона, всеки ден обаче кокошките, третирани със забранения препарат, добавяли нови 100-120 хил.

/ брой: 185

автор:Дума

visibility 50

При анализите на яйца и продукти от тях досега не е проверявано за наличието на фипронил, защото неговата употреба е забранена. Това се разбра от думите на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов вчера пред БТВ. Той посочи, че след като се e разбрало за замърсяването, засечено в Белгия и Холандия, това вече не е така. Земеделският министър уточни, че препаратът е забранен за употреба на местата, където се отглеждат продуктивни животни, но това не е така, ако се отглеждат гълъби, например. Проверките за фипронил както във фермите, така и в търговската мрежа ще продължат активно до края на годината, каза земеделският министър.
Иззетите заразени с фипронил яйца вече са към 1,5 млн. броя. Всеки ден кокошките, третирани със забранения препарат, добавят нови 100-120 хил. яйца и има натрупване на възбранените яйца, обясни министърът.
В складовете на птицефермата има 17 петлитрови туби с фипронол - препарат за третиране, който съдържа 2% активно вещество фипронил. Те казват, че са третирали тревни площи във фермата, а две от фирмите гледат кокошките свободно, а не клетково. Възбранените яйца са били основно за българския пазар, като за Кипър е имало малка бройка около 7000.
"Информацията, която дойде от Белгия и Холандия, показва, че там се ползва за подсилване на другите препарати. Неслучайно докато там случаят не се изясни, бяха затворени стотици ферми", каза той. Заразените яйца стават опасни за организма, когато човек около 70 кг консумира 70-80 яйца с кратък период около седмица. Министърът добави, че на страницата на министерството ще има качена информация за предприетите мерки и за нивата на опасност, като основната цел е да се върне доверието на хората.
Предстои всички кокошки-носачки над 35 седмици възраст да бъдат унищожени през екарисаж, както и всички яйца и в складовете, и иззетите от веригите. След гаранции за чистотата на фермата ще може отново да заработи.
В близките дни на сайта на Министерството на земеделието се очаква да бъде публикувана информация за взетите мерки досега по казуса с фипронила и разяснителна информация за потребителите.
По повод двойния стандарт в качеството и цените на храните в Европа и у нас Порожанов посочи, че темата вече ще влезе в дневния редна евродепутатите и ще има решения на въпроса. Според българските анализи е ясно, че 20% от изследваните продукти са с различни съставки. Това не ги прави опасни за здравето и е спазено изискването на опаковката да е посочено какво съдържа продуктът.




 

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ