29 Март 2024петък01:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Рекетьорска държава

Фино и напълно узаконено ни изнудват да си плащаме за всичко

/ брой: 185

visibility 54

Доц. Йордан СЪЕВ,
д-р по икономика

Оказва се, че живеем в рекетьорска държава. Рекетират ни повсеместно, на всякакви нива. И това трябва да се смята сигурно за нормална практика и всекидневие, защото, след като се прилага от държавата, защо да не го правят и фирмите, и общините, и бандитите, и всички около нас.
Нека все пак да поясня. Не говоря за буквалния рекет от началото на Прехода, когато въоръжени с бухалки яки мъжаги изнудваха хора, за да не им пречат на бизнеса и пр. Макар че и днес има подобни случаи, при това не са никак малко. В някаква степен рекетът и в тази своя най-зловеща форма се завръща, макар и видоизменен.
Искам да обърна внимание обаче на онзи фин рекет, завоалиран едва ли не като нормална, защо да не кажа законна, форма на управление и упражняване на икономическа дейност. Целта при всички случаи е една - реализирането на печалба, ако не по незаконен, то по определено недемократичен начин.

Държавен рекет


Примери - достатъчно, за да ни настръхне косата. Примери, за които дори не сме се замисляли. Наглед са дребни, но показателни.
Хайде да си спомним. В един момент се оповести, че всички таксита в България трябва да бъдат боядисани в жълт цвят, защото така било в Европейския съюз. Рекетьорството в случая се изразява в това, че който не си боядиса колата в жълто, няма да може да предлага с нея таксиметрови услуги. За кратко време всички таксита станаха жълти. Като се има предвид, че едно боядисване струваше около 800 лв., а в държавата по тогавашни данни имаше около 30 хил. таксита, някои фирми реализираха в съкратени срокове 24 млн. лв. Дали бяха случайни тези фирми и техните собственици? Кой забогатя от това решение, облечено в закон? А аргументът, че така било в Европейския съюз, е съвсем неоснователен. Всички сме пътували или гледали филми и снимки - в другите държави такситата са и червени, и сини, и зелени, и бели, и черни.
Неотдавна ни натиснаха да монтираме във всички асансьори устройства, чрез които при авария да се сигнализира в обслужващата фирма. По принцип това е полезно, макар че за целта може да се използва и мобилен телефон, с какъвто разполага всеки човек. Но ще приемем, че тези устройства се поставят, за да се повиши безопасността при използването на асансьорите. Възникват обаче някои въпроси. Защо тези устройства трябва да се платят от ползващите асансьорите, а не от фирмите, които са ги произвели? Защо те струват между 100 и 300 лв., след като са по-елементарни от мобилен телефон, който струва 50 лв.? И как се оказа, че всички устройства са горе-долу от един тип, което означава, че са произведени от броящи се на пръстите на едната ръка фирми? Кой е определил вида на тези устройства и точно определени фирми как се оказаха производители или вносители? Защо не позволиха гражданите сами да намерят устройства, а сервизните дружества само да ги монтират? Възползваха се от ситуацията и събраха по 400-450 лв. за доставка и монтаж на устройствата. Чист рекет, който им донесе милиони печалба.

Банков рекет


Той е направо ужасяващ. При социализма имаше само една банка, която обслужваше гражданите и това беше ДСК. При положение, че беше абсолютен монополист, за нея не беше проблем да определи лихва по депозитите 1% годишно и по кредитите - 5%. Тази банка обаче не се възползва от монополното си положение, за да налага различни такси за обслужване.
Сега, след като в България действат над 30 банки, които би трябвало да се конкурират, те не само че не го правят по отношение на предлагането на облекчения и бонуси за клиентите, но и са се обединили в прилагането на политика на повишаващо се рекетиране. За тази цел непрекъснато се въвеждат нови такси за обслужване, при което депозитите, които вече са с почти нулева лихва, на практика стават с отрицателна, а кредитите се оскъпяват. Фрапиращ е случаят с договорите за депозитите и кредитите. Ако договор за депозит е сключен преди 10 години, с условие лихвата по него да е 7%, това би трябвало да е валидно докато депозитът съществува. Но банката променя (смятай намалява) лихвата, когато тя се понижи за новите договори. В същото време лихвата по договорите за кредитите, сключени преди 10 г.,  остава една и съща, въпреки че за новите кредити тя е по-ниска. Има някаква възможност лихвата да се коригира, но това е свързано с много процедури и съответно разходи за потребителите. Да не говорим за написаните с дребни шрифтове неразбираеми клаузи в договорите, които изправят хората пред свършен факт. Рекетът с "мижавите" стотинки при теглене на пари от банкомат не е за обясняване. Да не говорим, че "мижавите" е меко казано - всъщност става въпрос понякога за суми, надхвърлящи 1 лв.

Здравен рекет

Той е изключително разнопосочен и всеобхватен. Да разгледаме само един пример. Апаратурите в държавните болници са закупени със средства на данъкоплатците и са предоставени на съответните държавни здравни заведения за повишаване на качеството на тяхната дейност. Логично е при това положение, ако някой пациент има необходимост от изследване или лечение с такава апаратура, той да я ползва безплатно, или както е установено сега - чрез направление. На практика обаче не е така. В държавната болница искат не направления, а пари в брой. И не става въпрос за 10-15 лв. За скенер например сумата е 70 лв., за сцинтиграфия - 240 лв., за ядрено-магнитен резонас - 650 лв., и т.н. При това положение понятието здравноосигурен, което се основава на плащаните здравни вноски, се изпразва от реално съдържание.
Примерът е заразителен. Съвсем наскоро отново бе поставен въпросът за плащането на потребителска такса при личния лекар от децата. Това израз на загриженост за тяхното здраве ли е или поредният рекетьорски прийом?
Да не отваряме дума за фирмите за събиране на вземания, които ни тормозят повсеместно - и от името на ВиК-дружества, и от името на мобилни оператори... А за рекета над дребния бизнес да говорим ли?
Посочените примери са малко на фона на всеобщата рекетьорска атмосфера, в която преживяваме в България. При това атмосфера напълно узаконена, с разписани в документи и закони правила, такси, комисиони, проценти... Ще каже човек, че тези закони не са писани за хората, а за онези, които живеят на техен гръб и за тяхна сметка. Закони, позволили на държавата да бие мутрите по рекет.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ