18 Април 2024четвъртък07:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СЕТА влиза в сила днес

Европейската комисия хвали спорната сделка, срещаща съпротивата на милиони европейци

/ брой: 185

автор:Дума

visibility 8

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) влиза в сила днес, макар и временно, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия. Временното прилагане на споразумението е следствие от неговото одобрение от държавите членки на ЕС, изразено в рамките на съвета, както и от Европейския парламент. То ще влезе в сила изцяло и окончателно едва когато бъде ратифицирано от всички страни членки.
"Това е положителен сигнал за световната икономика благодарение на потенциала за стимулиране на икономическия растеж и за създаване на работни места. СЕТА е модерно и напредничаво споразумение, което ясно олицетворява нашия ангажимент за свободна и справедлива търговия, основана на ценности", коментира еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. "Освен това СЕТА извежда на преден план твърдия ни ангажимент за устойчиво развитие и запазва способността на нашите правителства да регламентират в интерес на обществото", убедена е Малмстрьом.
От днес с временното прилагане на СЕТА се премахват митата за 98 процента от продуктите, с които ЕС търгува с Канада. В съобщението си Еврокомисията хвали споразумението, което среща остра съпротива сред милиони европейски граждани.
СЕТА е споразумение от смесен тип, което засяга почти всички сфери на живота. Редица проучвания сочат, че то ще бъде от полза само на едрия бизнес, няма до доведе до рекламирания от ЕК бум на растежа и заетостта в Евросъюза. Напротив неравенствата в доходите ще се увеличат. Малките и средните предприятия също ще бъдат потърпевши поради неравната конкуренция със северноамериканските компании.
Предварителното изпълнение на сделката засега изключва най-опасния механизъм в нея - този за уреждане на инвестиционни спорове между държави и корпорации. Механизмът дава възможност на компаниите да претендират за пропуснати ползи в резултат от провеждана политика и да завеждат искове срещу държавите извън публичните системи за правораздаване.
Миналата година официалното подписване на споразумението беше отложено заради острата съпротива на белгийската провинция Валония, чиито управляващи не бяха съгласни с редица моменти от СЕТА. Впоследствие, след като извоюва своите искания, тя склони да подкрепи сделката.
България изтъргува своята подкрепа при условие, или поне в това се опита да заблуди българското общество премиерът Бойко Борисов. Той подкрепи СЕТА в замяна на отпадането на канадските визи за българите. Сделката обаче няма нищо общо с визите за българи и румънци, както се опитаха да ни втълпят и Борисов, и Брюксел. Канадските, както и американските визи трябваше да отпаднат със или без СЕТА. В противен случай Евросъюзът трябваше да въведе визова реципрочност, но той до този момент, от 12 април насам, когато изтече срокът за действия от страна на Канада и САЩ, не е направил почти нищо по въпроса. Припомняме, че от 1 декември т.г. българите и румънците трябва да пътуват безвизово в Канада.
В края на юли президентът Румен Радев, изпълнявайки едно от предизборните си обещания, даде СЕТА на Конституционния съд. Държавният глава иска задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод споразумението.
Очаква се и решението на Европейския съд, сезиран от Белгия по въпроса дали и доколко СЕТА не нарушава основополагащите договори на съюза. До момента Латвия и Дания само са ратифицирали споразумението. В напреднал етап на ратификационния процес са Литва и Финландия.



Въпреки недоволството на милиони европейци и редицата проучвания, сочещи негативните последици от СЕТА, споразумението беше подписано

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ