19 Април 2024петък18:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Поземлената реформа в България била една от най-лошите

БСП иска промяна на законовата уредба на позелените отношения

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 745

Темата за поземлените отношения създава проблеми и напрежение в редица малки населени места. Това заяви вчера в Народното събрание депутатът от БСП за България и заместник-председател на парламентарната комисия по земеделие проф. Светла Бъчварова. Вчера в парламента имаше разискване по питане от проф. Светла и Георги Гьоков за политиката на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за създаване на ред в поземлените отношения. БСП внесе и проекторешение до 31 октомври министърът на земеделието да представи анализ на нормативната рамка и актуалното състояние в поземлените отношения, защитата на собствеността, както и да открои проблемите и порочните практики при сключването на договори за аренда.
Проф. Бъчварова заяви, че анализатори определят поземлената реформа в България като една от най-лошите. "В момента проблем на България е концентрацията на земя. Около 3% от земеделските стопани в ЕС контролират 50 на 100 от използваната земеделска площ. Обхватът на ползване на земя е изключително притеснителен включително и за Румъния, и България. Проблемът е, че младите земеделски стопани нямат възможност да наемат и арендуват земя именно поради концентрацията на земя“, поясни Бъчварова.
Двамата депутати заявиха по време на дебатите, че е необходим анализ на нормативната база за поземлените отношения, промяна за законовата уредба в областта и ясна визия за развитие.
„Поземлените отношения имат своя ред и своята регламентация в момента. Има, разбира се, и много неща, които трябва да се оправят както по арентните договори, така и по предоставянето на пасищата, както и проблемите с т.нар. „бели петна“, призна министърът на земеделието Румен Порожанов. Според него темата за поземлени отношения е безкрайна.
Парламентът обаче отхвърли предложението на левицата и прие предложението на ГЕРБ земеделският министър да внесе доклад с анализ на отношенията в земеползването до 31 декември, а до 10 месеца и законодателен проект. Докладът трябва да включва анализ на нормативната регулация на обществените отношения в земеползването - относно собствеността, ползването, опазването и управлението на земеделските земи, както и стратегия за управление и развитие на поземлената собственост. В срок от 10 месеца след приемане на доклада министърът трябва да внесе и проект за законодателен акт, уреждащ обществените отношения в земеползването.
"Не бихме искали да работим под натиск, не казвам, че председателството е някакво оправдание, но трябва да сме наясно, че темата за поземлените отношения е сериозна", изтъкна от своя страна Румен Порожанов. "Уверявам ви, че сектор "Земеделие" въобще не е в тежко функционално състояние и е обединен около общата селскостопанска политика", коментира още министърът.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ