29 Март 2024петък11:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тръмп заплаши Северна Корея и Иран в ООН

Не бяха пропуснати и Сирия, и Венецуела

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 337

Призив към международната общност да предприеме действия срещу Северна Корея и Иран - това бе акцентът в първата реч на американския президент Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН. Говорейки за Ким Чен Ун, Тръмп предупреди, че "човекът ракета е на път да се самоубие" и заплаши, че ако Северна Корея продължава по същия път, САЩ няма да имат избор освен "да я унищожат напълно". Като акцентира върху "световните режими, които заплашват сигурността", Тръмп обрисува двете страни като двойна заплаха за глобалната сигурност. Президентът все пак направи разлика между иранското правителство и иранския народ.
Държавният глава предупреди страните членки, че рискуват да влязат в "историята като наблюдатели", ако не се мобилизират срещу подобни заплахи. Тръмп също така използва обръщението си, за да представи визията си как държавите могат да си сътрудничат пред подобни предизвикателства, но без да се компрометира техният суверенитет. Подходът на Тръмп бе в съответствие с визията му за "Америка преди всичко".
В изказването си пред 72-рата сесия на Общото събрание на ООН той акцентира и върху кризата във Венецуела и заплахата от тероризъм, като не бяха спестени обвинения и към сирийския президент Башар Ал-Асад.
Решението да акцентира върху Северна Корея и Иран вероятно ще доведе до сравнения с речта на Джордж У. Буш "За състоянието на съюза" пред Конгреса през 2002 г., когато той описа Северна Корея, Иран и Ирак като "оста на злото". Малко след това САЩ нахлуха в Ирак. Това коментираха анализатори по-рано, когато в медиите се появиха части от речта на Тръмп.
Американският президент призова към по-справедливо разпределение на разходите между страните членки и сътрудничество по въпроси като борбата с тероризма, ядрените и военни опасности в лицето на Северна Корея, стриктно съблюдаване на споразумението по иранската ядрена програма.
По думите на представител на Белия дом Тръмп е отделил значително време на усъвършенстването на своята реч с помощта на съветниците си - той възприел изказването си "като невероятен момент и огромна възможност да демонстрира лидерството на САЩ и американските ценности".
Световните лидери "се надяват, че Тръмп ще балансира своята риторика в съответствие с някои изявления в полза на международното сътрудничество", коментира Ричард Гоуна, експерт по ООН в Европейския съвет за международни отношения.
По-рано президентът на САЩ разкритикува ООН за бюрокрацията и лошото управление, като призова за "наистина смели реформи" и сила за постигане на световен мир.
В сграда, където дългите изявления са нещо обичайно, Тръмп говори само за четири минути. Повече от 120 страни бяха поканени да присъстват на срещата за реформата, след като се включиха в 10-точкова политическа декларация, подписана от САЩ, за подкрепа на усилията на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш "да инициираме ефективна, смислена реформа".
"През последните години Организацията на обединените нации не е достигнала пълния си потенциал поради бюрокрация и лошо управление, докато бюджетът на ООН се е увеличил със 140%, а персоналът й повече от два пъти е нараснал от 2000 г. насам", коментира Тръмп.
"Организацията на обединените нации трябва да държи всички нива на управление отговорни, да се фокусира върху резултатите, а не върху процеса", отбеляза американският лидер. "Убеден съм, че ако работим заедно и подкрепим наистина смели реформи, ООН ще е по-силна, по-ефективна, по-справедлива и по-голяма сила за мир и хармония в света", смята Тръмп.
Гутериш, който встъпи в длъжност през януари, коментира: "За да служим на хората, които подкрепяме, и на хората, които ни подкрепят, трябва да сме пъргави, гъвкави и ефективни". Той се съгласи, че бюрокрацията в ООН е проблем, който го държи буден нощем.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ