28 Март 2024четвъртък20:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С колело около света за невиждан рекорд

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 28

Шотландецът Марк Бюмон постави световен рекорд, обикаляйки цялото земното кълбо на велосипед за 78 дни, 14 часа и 40 минути. Своето вдъхновение 34-годишният фен на състезанията по екстремна издържливост дължи на прочутия роман на френския писател Жул Верн "Пътешествие около света за 80 дни".
Носейки духа на Филиъс Фог в себе си, Бюмон започва околосветското си приключение на две колела от Париж на 2 юли. До завръщането си на 18 септември колоездачът успява да навърти феноменалните 29 000 км и да обиколи 16 държави, като надхвърля дори собствените си очаквания, завършвайки с ден по-рано.
Стремежът към рекорд обаче не остава и без лишения: за да завърши навреме тура си, шотландецът изминава по 390 км в рамките на 16 часа всеки ден и спи по само 5 часа. Накрая обаче постига ненадминат успех и бива възнаграден не с един, а с цели два рекорда в Книгата на Гинес, тъй като журито му присъжда и отличие за най-дълго разстояние, изминато на колело за месец (11 315 км, от Париж до австралийския град Пърт).
Маршрутът на Бюмон минава през Русия и Монголия, като достига китайската столица Пекин, се качва на самолет за Австралия. След това шотландецът пресича континента от запад на изток, прекосява Нова Зеландия, прелита над океана, за да стигне до САЩ, където отново обикаля целия континент от запад на изток, започвайки от Анкъридж (Аляска) и достигайки канадския град Халифакс. Тук велосипедистът взима за трети път самолет, за да кацне в Португалия и най-сетне да се озове отново в Париж.
"Това бяха най-дългите два и половина месеца от живота ми, преживях най-изтощителното изпитание, на което съм подлагал някога тялото и мозъка си. Всеки ден сам по себе си беше тест за моята физическа и психическа издръжливост", сподели пред медиите ентусиастът, след като прекоси финалната права до Триумфалната арка във френската столица. Но бе категоричен, че не би се подложил отново на подобно изтезание.



Марк Бюмон финишира на Триумфалната арка в Париж

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ