18 Април 2024четвъртък06:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Знание

И математическата подир класическата

/ брой: 183

автор:Велиана Христова

visibility 1850

Подробностите от скандала със Софийската математическа гимназия ни заливаха цяло лято, та няма да се връщам към тях. Но след като левите депутати поискаха изслушване на всички страни в конфликта в заседание на комисията по образование и наука в НС, и то се състоя миналата седмица, може да се направи рекапитулация на действия и последици в тази сага. Няма да се занимавам с личностите в този конфликт, с тяхното поведение и действия, защото тези неща и без това потопиха основните проблеми в димна завеса. Нека погледнем обаче как изглеждат нещата де факто.

Фактите телеграфно


Първа причина за случилото се:

Миналата година, когато министър е Меглена Кунева, а сегашният министър Красимир Вълчев е главен секретар на МОН, начело на Националната комисия в министерството за ученическото математическо състезание "Европейско кенгуру" е назначен математикът проф. Сава Гроздев, шеф на едноименно сдружение. Още тогава добре се знае, че Гроздев е в конфликт с другия организатор на състезанието - Съюза на математиците в България (СМБ). Съюзът възразява с публично писмо срещу това назначение, никой не го чува. А министър Вълчев пред депутатите призна, че е знаел, за конфликта.
Гроздев първо отказва да даде задачите за областния кръг на учениците от СМГ и други гимназии, записани чрез СМБ, След намесата на европейската организация "Кенгуру без граници" задачите са дадени. За извършеното никой не е наказан. 
За националното класиране обаче Националната комисия в МОН, начело с Гроздев и с участието на учителката от СМГ Петя Тодорова, класира само деца, участващи през сдружението на Гоздев, но не и тези от СМГ и други гимназии в страната, записани чрез СМБ. Гимназията и Съюзът на математиците реагират, с намесата на МОН всички деца са класирани. Никой нито в МОН, нито в националната комисия дори не е упрекнат за извършеното под шапката на министерството грубо нарушение.
Директорът на СМГ Антони Стоянов, уволнява Тодорова за извършеното от нея. Зам.-министър Михайлова и шефката на Регионалното управление на образованието (РУО) Ваня Кастрева през лятото го убеждават да я върне на работа, той не се съгласява. Тогава група учители около Петя Тодорова с родители и ученици започват улични протести срещу Стоянов, следват контрапротести в негова защита. МОН и РУО пращат проверки в СМГ и за установени административни нарушения Кастрева уволнява директора Стоянов - който в последните три години неизменно е награждаван от МОН, синдикати и Европа с най-високите отличия. 
Новоназначената за и.д. директор Зоя Савова в безпрецедентен "конкурс" (проведен за по-малко от два часа), предприема действия за освобождаване на трима учители, назначени от Стоянов, с аргумента, че е назначил повече учители спрямо щатните бройки.
Петя Тодорова е върната на работа.

Втора причина за конфликта:

В настоятелството на СМГ влизат 4-ма учители от гимназията, една от които е Тодорова, а шеф на настоятелството е родителка на дете от нейн клас. От години настоятелството в нарушение на законите е обсебило извънкласните курсове в СМГ, събира парите от тях (около 1,2 млн. лв. годишно) и определя кой учител да води такива курсове срещу допълнително заплащане. По закон това трябва да се прави от самото училище и парите да влизат в неговата каса, а не в касата на настоятелството. Преди три години Антони Стоянов, който е директор на СМГ от 5 години, сезира за това МОН и Красимир Вълчев, който призна пред депутатите, че е така. Никакви действия от МОН не са предприети.
Вълчев признава, че практиката на настоятелството е в нарушение на закона и дори е имало подобна констатация при проверка на агенцията на финансовото министерство АДФИ, от която не е последвало нищо. Министърът сега иска от МФ да направи проверка за парите на настоятелството.
Но Стоянов е уволнен, Тодорова е върната на работа.
Накратко тези, които са нарушавали закони и правила - от МОН до Тодорова и настоятелството, не понасят никаква отговорност. Напротив. А директорът Стоянов, който се е борил срещу нарушенията, е единственият наказан - уволнен дисциплинарно.
Както и да го гледаш - това е.
Изводите цялата образователна система си ги прави сама...
Колкото до най-доброто по резултати училище в България - СМГ, ни един политик не почете първия учебен ден в него... Учителите, на които Стоянов не бе подновил договорите, са класни ръководители. А тези, които е назначил след конкурс това лято, ги няма никакви. СМГ тръгна по пътя на уникалната класическа гимназия в София (НГДЕК). Тя не така отдавна премина през подобни конфликти, протести "за" и "против" директори, обвинения и прочее дивотии, в които бяха въвлечени и учениците. Дори статута на национално училище МОН й отне. Някой да е чувал скоро да се говори за НГДЕК?     

              

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ