28 Март 2024четвъртък19:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Имаме политикани, нямаме държавници

Националната ни сигурност - илюзии и реалности

/ брой: 183

visibility 39

Крум Лазаров

Правителството отново ни изненада - оказа се, че главният враг, който застрашава националната ни сигурност, е Русия. Учудваща е лекотата, с която се приемат решения и декларации, свързани с жизнено важния въпрос за националната ни сигурност. Въпросът е сложен и многостранен, прекалено сериозен, за да бъде оставен да се решава от сегашния ни политически и управленски елит, особено когато неговите интереси се свеждат до 4-годишния им мандат. Националната сигурност на всяка държава е съставна част от нейната национална доктрина. Повечето уважаващи себе си  страни имат национална доктрина - теоретично обоснована система от официално приети в резултат на политически консенсус възгледи и положения, критерии и принципи за състоянието и перспективите за историческите стремежи идеали и цели на нацията.
Това са стратегически въпроси и явно капацитетът на управляващата ни прослойка не е достигнал такова ниво, за да се заеме с решаването на тези проблеми. Всичко се свежда до инструкции от "началниците". Цел - колкото се може повече да се конфронтират с Русия.
Говори се, че когато монархофашисткото правителство обявява война на САЩ, съюзник на СССР в антихитлеристката коалиция, пред американските генерали изникнал проблем - не могли да открият страната, обявила им война. Оказало се, че един от тях е затиснал родината ни  с показалеца си.
Аналогична е ситуацията и сега с пискливото  лаене на политическите ни пудели срещу страната, освободила ни от турски робство с цената на десетки хиляди жертви. Русия е велика страна и един от основните играчи на световната политическа сцена. Тя знае как да отстоява своите интереси и има възможности и сили да го прави. Грандиозните проекти, които осъществява със своите партньори от Азия и други континенти, очертават контурите на бъдещото развитие на Евразия. За Русия ние отдавна сме безинтересна, бита карта. Никой не обича предателите. Даже и тези, които са ги наели за предатели - след като изстискат всичко от тях, ги изплюват. В руските новинарски емисии името на България не се споменава или ако се спомене, то е с отрицателен коментар.
Но нека да се върнем към реалните проблеми на националната ни сигурност - полицаите стачкуват, ДАНС не може да намери кадри за назначаване, армията ни, или каквото е останало от нея, не може да намери кандидати да служат. Преди няколко дни отговорен генерал обяви, че при необходимост, недостигащите военни подразделения ще се доокомплектоват с такива от съседни съюзни страни. Това го казва български генерал с няколко звезди на пагоните, на когото ние, данъкоплатците, плащаме заплатата!
И кои ще са тези съседни съюзни приятелски страни, които ще ни пазят. Разбира се - Гърция и  Турция. Едните са ни "отбранявали" 200 години, а другите - 500.
Турската армия наброява няколкостотин хиляди  души. В тази страна на военна повинност подлежат всички мъже, навършили 20 години. Гръцката армия се състои от около 170 000 души. На редовна военна служба подлежат всички младежи, навършили 18 години. Всяка година армията се превъоръжава. В последните години Гърция е разтърсена от финансова криза, правят се драстични съкращения на бюджета, но никой там не посяга на военния бюджет. Не се чуват и призиви за съкращаване.
Следва обаче логичният въпрос: Какво ще стане, ако ние решим и ги помолим най-любезно да си тръгнат обратно? И двете армии не са свикнали да напускат заета от тях територия. Това ние го знаем най-добре от нашата трагична история. Нека нашите сегашни пишман политици, да се запознаят с пратениците на двете страни по време на мирните преговори в Париж 1945 г. И ако не бяхме защитени от В. Молотов, сега страната ни щеше да бъде в рамките на княжество България. А яко някой си прави илюзии, нека се запознае и с книгата на бившия турски външен министър Давидоглу "Стратегическа дълбочина"... Когато вземаш решения, такива неща не може да не се вземат предвид.
 Впрочем, по време на първата си визита в Европа новият американски президент Доналд Тръмп не спомена, че САЩ ще изпълняват задълженията си по чл.5 на договореностите в НАТО, задължаващ страните членки на пакта да защитават своите съюзници от външна намеса. Не е ясно например и чия страна ще вземат САЩ, ако две страни от пакта влязат в конфликт. Защото всички знаем, че има такъв прецедент и последствията от него тегнат на взаимоотношенията между двете съюзни държави Турция и Гърция.   
Що се отнася до превъоръжаването с нова техника, руските самолети МИГ са най-произвежданите самолети в света. Във военния конфликт в Сирия руската бойна авиационна техника решава изхода на войната. В Румъния МИГ-овете на бойно въоръжение са 65, в Полша - 36, в Унгария - 28, в Словакия - 24. Китай, Индия, Пакистан, Бразилия, Аржентина, Венецуела и редица други страни чакат на опашка за закупуване на руска бойна техника. Напоследък даже Япония проявява интерес за сътрудничество с Русия във военната област. Смятат ли нашите военни капацитети, че политиците и военните експерти на тези страни   пренебрегнат интересите си, като закупуват руска бойна техника.
В последните дни гръмна скандал в опит да се съсипе завод "Дунарит" в Русе, произвеждащ специална продукция. Оръжейната промишленост на всяка страна е съставен и важен компонент от националната й сигурност. Този отрасъл бележи развитие, което оказва положително влияние върху икономиката ни. Каква е целта на тези, които искат да го съсипят. Примери има достатъчно. Ето един от тях: През втората половина на ХХ век срещу България бяха организирани две крупни провокации. Първата беше опитът да ни стоварят вината за атентат срещу папата. Втората бе Възродителният процес. Историята ще покаже кои бяха задкулисните играчи, които предизвикаха тези провокации. Първата целеше да ни компрометира, тъй като бяхме най-верен съюзник на СССР, а също така - да провали мероприятията, свързани с честванията за 1300-годишнината от създаването на Българската държава, в някои западни католически страни.
Втората провокация целеше да затвори износа на специална продукция в редица арабски страни, които ни бяха основни клиенти. В този период експортът на нашата специална продукция беше около 4% от общия световен износ. Ние бяхме в числото на 10-те основни износители в света, а стойността на експорта ни се изравни с тази на Италия. Тези 4% не даваха мира на световните износители на оръжие. Те намериха начин да ни компрометират. И успяха.
Аналогична е сегашната ситуация.
Погледнете в чии ръце са банките, ТЕЦ-овете, добивът на злато и цветни метали, енергоснабдяването, водоснабдяването, МОЛ-овете. Къде отиват отчисленията от печалбата на тези отрасли и колко милиарда губи държавата от това, че те не влизат в държавната хазна. Това е истинската причина за атаката срещу "Дунарит", а след това ще последват и другите военни заводи, за да се окажат след това в чужди ръце.
У нас в момента има много политикани, но няма държавници. Няма ярки личности, които да създадат национална доктрина, да се заемат с решаване на проблема с демографския срив, да търсят пътища за ограничаване и поставяне на прегради пред ислямската напаст, която пълзи към южната ни граница и която няма да се спре с телената "китайска стена".
Обръщението към народа ни е: забравете за милиардите, които плащате за КТБ; забравете за скандалите в НДК; забравете за суджуците. Имаме си враг - Русия. Същата Русия, която ни предложи "Южен поток" с 500 000  щатски долара чиста печалба само от транзита му. Не, ние обаче ще построим хъбче "Балкан" и ще купуваме газ от Турция. Само че Турция ще ни продава руски газ на турски цени. Русия искаше да построи АЕЦ "Белене",  "не, това е гьол". Е, Турция строи с руска помощ достатъчно атомни централи, за да ни продава след това ток по турски цени. Имаме си граница, оградена с тел. Но в Турция процъфтява бизнесът с продажба на ножици за рязане на тел. В същото време Турция договаря с Русия покупката на зенитно ракетни установки, които ще насочва в направления, за които тя смята, че са в нейните стратегически интереси!
Теглят се милиарди долари заеми, които ние ще плащаме солидарно. Защо се теглят никой не обяснява. А и няма за съжаление кой да пита.
И накрая отново да се върнем към скандала  със завод "Дунарит". Той се намира в български ръце, плаща си данъците в страната и най-важното - отчисленията от печалбата остават в България. По всяка вероятност ще последват скандали и с другите военни заводи. И това ще бъде поредният удар срещу националната ни сигурност, защото няма уважаваща себе си държава, която да не държи здраво в ръцете си своята отбранителна промишленост.
Страната ни има нужда от отговорни държавници, които трезво да погледнат тежката ситуация, в която се намираме, и да решават реално проблемите, които засягат националната ни сигурност. В противен случай народът ни трябва да се готви да храни чужди армии. Това е жестоката истина!



 

 

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ