19 Април 2024петък10:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Радев и Йотова посрещнаха лично гостите, дошли на "Дондуков"2

Президентът е призван да търси съгласие по най-важните теми за обществото, заяви държавният глава

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 44

Румен Радев посрещна вчера лично първите гости, сред които имаше много деца, в сградата на президентската институция, като част от инициативата Европейски дни на наследството - 2017 г. Той влезе в ролята на екскурзовод, ръкува се с всеки един от посетителите в Гербовата зала, където посреща делегации на най-високо ниво. В нея държавният глава награждава с ордени и медали, удостоява с висше офицерско звание, представя и състава на служебните правителства, дава пресконференции, поясни той, застанал пред картината "Симеон Велики".
"В този ден, който ни зарежда с много вяра, надежда и любов, за мен и моя екип е удоволствие да ви посрещна в президентската институция и да ви запознаем с уникалния интериор на тази сграда и основните функции на президента", обърна се Радев към посетителите. "Президентът като обединител на нацията, като равноотдалечен от останалите власти, е призван да търси съгласие и консенсус по най-важните теми от дневния ред на нашето общество", подчерта той.
Държавният глава отвори и вратите на своя кабинет за посетители. 6-годишният Николай Гроздев беше сред най-нетърпеливите, които прекрачиха прага на "Дондуков" 2 и той първи седна на стола на държавния глава. Ти си готов за президент, похвали го Радев, след блицанкета за разпознаване знамената на България и на ЕС. Николай разказа, че президентът работи това 5 г., че работи с екипа си и го дават по телевизията. И допълни, че му харесва да е президент.
След Николай на президентското място поседяха Васил Дончев на 5 г. и Теодора Борисова, която скоро ще стане на 8 г.
Посетителите разгледаха и Огледалната зала, Залата за пресконференции и тази, в която заседава Консултативният съвет по национална сигурност. Гостите бяха приети и от вицепрезидента Илияна Йотова. Тя им разказа за работата си, най-вече за идеите си за българите в чужбина.
Йотова посрещна и група студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии, ръководени от проф. д-р Мариела Модева. Бъдещите висшисти от специалност информационни технологии в съдебната администрация зададоха въпроси за правомощията на Йотова и по-специално за Комисията по помилвания. Младите гости дискутираха с вицепрезидента използването на специализирани информационни ресурси за нуждите на съдебната администрация. Техни колеги от специалност информационни ресурси на туризма пък се интересуваха от  възможностите за рекламиране на България като туристическа дестинация, особено в контекста на предстоящото за страната ни председателство на Съвета на ЕС. Бъдещите бакалаври споделиха с Йотова очакването си държавните институции да бъдат по-отзивчиви към проблемите на младите хора.
Като последна спирка посетителите разгледаха президентската библиотека, открита този януари, в която са изложени и част от подаръците на държавните ни глави.
 По-късно Румен Радев, патриарх Неофит,  предателят на НС Димитър Главчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, депутати, заместник-министри, посланици и гости участваха в тържествената церемония по случай Деня на София.

снимка Емилия Костадинова

Най-развълнувани от срещата с вицепрезидента Илияна Йотова бяха децата


 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 534

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 470

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 598

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 494

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ