23 Април 2024вторник10:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Германия, Австрия и Холандия не ни искат в Шенген

Като романтични видения определи холандският премиер Марк Рюте призивите на Жан-Клод Юнкер за разширяване на зоната без граничен контрол

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 15

Министрите на вътрешните работи на германските федерални провинции са против предложението на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за разширяване на Шенгенското пространство.
"В момента тази стъпка е нецелесъобразна", заяви вътрешният министър на Долна Саксония и член на германската социалдемократическа партия Борис Писториус в интервю за ДПА. "Докато не стане ясно как ще организираме надеждната защита на европейските граници, ние не можем да приемаме още страни в Шенгенската зона", категоричен е Писториус.
"Новите страни могат да създадат същите проблеми, които в момента създават държавите, граничещи с участниците в Шенгенското споразумение", смята вътрешният министър на Долна Саксония. Според него сега е много по-важно да се стабилизира Европейският съюз и отново да се сплотят европейските страни, а също така да се укрепи защитата на външните му граници.
"В предложенията на Юнкер има определен потенциал, но отделните детайли на този план трябва да се подложат на критичен анализ", смята вътрешният министър на провинция Саксония и член на Християндемократическия съюз Маркус Улбиг.
На свой ред министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман от Християнсоциалния съюз е убеден, че разширяването на Шенгенската зона е възможно само след "много строга проверка" на поредния кандидат. В Шенгенското споразумение вече участват страни, "които не могат и не желаят да защитават външните граници" на ЕС, смята Херман.
"Германия също не иска нови страни да се присъединяват към шенгенското пространство в близко бъдеще", заяви по-рано вътрешният министър на страната Томас де Мезиер. Той уточни, че по принцип споделя визията на Юнкер, но уточни: "За да сме честни обаче, ще има дълъг път за изминаване".
В традиционното си обръщение "За състоянието на съюза" към Европейския парламент председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова за незабавното присъединяване на България, Румъния и Хърватия към Шенгенската зона, както и за въвеждането на единната валута на територията на целия Евросъюз.
По-рано холандският премиер Марк Рюте също изрази резерви относно призивите на председателя на ЕК. "Юнкер е романтик", коментира Рюте. "Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар", отбеляза още премиерът, цитиран от румънския в. "Романия либера". Според Рюте сега не е време за разширяване на Шенген, тъй като "има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията". Холандия е една от страните, традиционно върли противници на приемането на България в зоната без граничен контрол.
Първата негативна реакция на речта на Юнкер дойде от Австрия. Австрийският канцлер - социалдемократът Кристиан Керн, коментира, че еврозоната и Шенген не трябва да се разширяват, докато данъчните измами, практиката да се възлага работа на по-евтини работници от Източна Европа и нарушенията на лимитите за държавния дълг не бъдат преодолени като проблеми. Керн е убеден, че "подходът на председателя на ЕК е безразсъден".
Външният министър и лидер на консерваторите Себастиан Курц коментира: "Еврозоната и Шенгенското пространство са отворени за всички, които изпълнят критериите". По думите му, ако тези критерии не бъдат изпълнени, нищо не е възможно.

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ