28 Март 2024четвъртък23:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Москва отвъд санкциите

Градът поразява с уникалното съчетание от модерна визия и традиции, а хората се гордеят, че са негови граждани

/ брой: 182

автор:Боян Бойчев

visibility 1540

Признавам, че имах невероятен късмет - посетих Москва в дните, когато отбелязваше 870 години от основаването си. За последно съм бил тук преди много години, когато бях малък, и затова мечтаех отново да я посетя, за да я видя вече с друг поглед.
Исках да видя големия град, да се потопя в неговата неповторима атмосфера, да разговарям с хората, да почувствам забързания му делник и да стана част от красивия празник.

Празникът


Нека започна с него. Москва навършва официално 870 години. И отпразнува рождения си ден по славянски красиво и разточително. Тематично празненствата бяха насочени към историята на града, затова и основното мото беше "Москва - градът, в който се създава история". За целта централната Тверская улица беше затворена за коли и по платната и тротоарите имаше театрални и концертни сцени, спортни площадки, изложби, базари и какво ли още не. Всеки можеше да се снима с герои от известни литературни произведения, които се разхождаха сред минувачите, с войници в сцена от Втората световна война, с популярни анимационни герои, на макети на космически кораб, ледоразбивач, исторически кораб и др. По улицата бяха построени и макети на знакови здания - един малък град в града. Имаше площадки, където можеше да се потанцува, можеше да се чуят научно-популярни лекции за различни възрастови групи. И, разбира се, всеки имаше възможност да опита традиционни лакомства, сред които и вкусния руски сладолед, продаван от ретро колички. Подобни сцени имаше и на големите площади, и във всички паркове. Фестивалът "Юбилеят на Москва - 870" разказваше за тружениците - учени, инженери, работници, изградили съвременния облик на града.
Най-впечатляващ беше грандиозният концерт на Червения площад. Като лауреат на Пушкинския конкурс имах специален пропуск за събитието. Поздрави към московчани отправиха от трибуните президентът на Русия Владимир Путин и кметът на града Сергей Собянин. След официалната част на сцената излязоха известни артисти и певци, както и съвсем млади и неутвърдени. Те пресъздадоха сцени от живота в Москва през различни периоди.  Десетки актьори в костюми от всички епохи се сменяха. Разходи се А.С.Пушкин, пламенно рецитираше свои стихове Маяковски, поздрави от открития автомобил присъстващите Гагарин... И още - много учени, художници, поети, военачалници и обикновени хора, оставили своя вклад в развитието на Москва през вековете. А на сцената се появиха Йосиф Кобзон, Тамара Гвердцители, Полина Гагарина, Николай Басков, Ольга Кормухина, Дмитрий Дюжев и др.
Вечерта прозвучаха и празничните салюти над Червения площад. А тълпата бе толкова многолюдна, че придвижването бе на практика невъзможно. За пореден път руснаците показаха, че могат да празнуват типично по славянски, с много усмивки и настроение.

Приятели

И понеже стана дума за славянската душевност, която така и не могат да разберат на Запад, истината е, че ние, българите, навсякъде бяхме приемани като близки приятели, като братя. Почти всички руснаци, с които успях да разговарям, бяха или ходили на нашето Черноморие, или имаха близки, които го бяха посещавали и пазеха отлични впечатления. Искрена симпатия и топлота имаше към българите, както и снизхождение към безумствата на политиците у нас, оттласкващи страната ни от Русия. "Курица не птица, Болгария не заграница" ("Кокошката не е птица, България не е чужбина") ми припомни позабравената фраза руснак, преподавател по руски език във Виена.

Красавицата Москва

Но да се върнем към Москва. Изключително красив, зелен и чист град, независимо от огромните мащаби. Старите сгради са поддържани, реновирани. Строят се много, в повечето случаи многоетажни, модерни блокове, за да поемат наплива от прииждащи, търсещи прехрана хора.  Впечатляващ е Московският бизнес център "Москва-сити", който представлява комплекс от двайсетина небостъргача, които още се дострояват. По земята няма и хартийка, всичко е чисто. Улиците и тротоарите (както и асфалтовите паркови алеи) се мият денонощно с различни по калибър машини. И това е не само в центъра на града, но и в крайните квартали, където междублоковите пространства са запазени и се поддържат в отлично състояние. Вярно е, че се строи много, но няма хаос. Всичко, което е било изградено незаконно през 90-те години, се разрушава. От улиците са премахнати различните будки и временни съоръжения, загрозяващи гледката. Няма и рекламни билбордове на всяка крачка. Големите централни булеварди също са ремонтирани основно. Един от тях е завършен за отрицателно време това лято - само за три месеца. Разбира се, все още в пиковите часове се получават огромни задръствания. Московчани обаче ми казват, че нещата непрекъснато се подобряват - откриват се нови и нови улици, в момента се строи поредното Околовръстно шосе. Основен транспорт си остава метрото, което вече има над 200 станции, строи се и втора кръгова линия, която да свърже останалите лъчи още в покрайнините на града.

Мерки за сигурност

През последните години в Москва имаше няколко атентата. Затова и мерките за сигурност са затегнати - често по града има патрулиращи въоръжени полицаи, а в метрото и обществените сгради, където се събират големи групи от хора, охраната е засилена и задължително се преминава през скенер за оръжие. В парковете, които са много добре поддържани, има разположени камери. Преди десетина години беше опасно да се разхождаш там, особено във вечерните часове, споделят жители на града. Сега обаче няма проблем. И наистина, късно вечер московчани използваха хубавото време за приятни разходки, а рано сутрин - за спортни занимания. 

Разрастващият се град

Днес Москва е един от най-големите мегаполиси в света с население - по официални данни - около 13 млн. души, по неофициални - много повече. Непрекъснато прииждат хора от различни краища на страната и от бившите съветски републики в търсене на работа.
Той работи на рецепцията на хотела, в който сме отседнали. Говори отличен руски, с едва доловим акцент. От републиките е. Там е бил учител по рисуване, но заплатата била толкова мизерна, че не му стигала даже за хляб. Затова сега е тук и е доволен.
Да, любопитното е, че не чух нито един руснак да се оплаква. Живеем добре, ми казват. Макар че в града има голямо разделение и страшно богати, оказва се, че хората се справят с живота и могат да си позволят доста удоволствия.
Той е учител в училище, жена му - преподавател в институт. Не се оплакваме, живеем прилично. За ток, газ и вода плащат около 100 евро месечно. Учителската заплата започва от 1000 евро, но има различни бонуси към нея.
Москва е скъп град за живеене - това знаех за столицата на Русия. Трудно ми е да определя доколко. Наистина, повечето хранителни продукти са по-скъпи от тези у нас. По-скъпи са билетите за театър, концерт. Но пък всеки четвърти московчанин през последната година е посетил поне една театрална постановка. Цената на билетчето за метро или наземен транспорт е като при нас - 55 рубли или около 1,60 лева. Бензинът е малко по-евтин.

Санкции ли?

Руснаците махват с ръка, попитам ли ги за санкциите - ще се справим. Повечето са уверени, че това е добре за икономиката. Влизам в голям супермаркет. Рафтовете се огъват от хранителни стоки. Една част са на популярни западни марки - за какви санкции става дума? Другата част са на руски фирми, но продукцията е качествена, конкурентна, отговаря на техния държавен стандарт. Със стока са отрупани и другите магазини. Надписите на фирмените магазини на световно известните марки не са на латиница, а на кирилица. Значи можело...

Ние сме руснаци

Това е репликата, която с гордост изричат. Той е нашият шофьор в автобуса. Разговарям с него, изглежда ми интелигентен човек и не съм се излъгал. Казва ми, че временно работи тази работа. Висшист. През мътните 90-те заминал със семейството да си търси късмета в чужбина - Чехия, Франция. Развил печеливш бизнес, имал собствена туристическа фирма. Продал е всичко и се е върнал. Защо? Поглежда ме учудено. Защото съм руснак, е спокойният отговор. Дъщеря му е завършила висше образование във Франция. Канили са я от голяма френска фирма, предлагали са й добра заплата. Тя обаче заявила, че няма да живее другаде, освен в Русия. Защото е рускиня. Тук, в Москва, си намерила работа по специалността, почти толкова платена.
Такава видях Москва. Москва отвъд санкциите. Красива, чиста, богата, щастлива. Модерна, но съхранила славянския си дух, традиции и вековна история.


Изключително чист и красив град              Нощна Москва


Традиция                                                 И съвременост

Снимки АВТОРЪТ

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ