29 Март 2024петък12:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За 64 000 фирми има риск от фалит България е на 11 място сред 13 държави по обявени в несъстоятелност компании за миналата година

/ брой: 181

автор:Ася Гардели

visibility 2056


Обявените в несъстоятелност фирми у нас през 2016 г. бележат спад от 35,6% в сравнение с предходната година. 592 са били обявените в несъстоятелност компании през 2015 г., а през 2016 г. това са 381 фирми, или 0,1% от всички активни компании в страната ни. Данните огласи вчера на пресконференция Милена Виденова, управител на "Кофас" в България. Въпреки това компаниите с много висока степен на риск от фалит в страната са 64 000, като нарастването е с 23,5%, или с 12 200 компании повече. Това показват резултатите от проучване за несъстоятелността в региона на Централна и Източна Европа за миналата година, като за България анализът е изготвен върху финансовите отчети на действащите в страната ни около 400 000 компании. Според изследването с 3% нараства и делът на фирмите, които са определени като недостатъчно стабилни. Това са компании, които работят в сферата на търговията на дребно и едро, операции с недвижими имоти, ресторантьорство и сухопътен транспорт.
Едно от най-големите притеснения за българските предприемачи е несигурната икономическа среда у нас, каза Милена Виденова. Според изследването основните причини за фалитите в България са лошата събираемост на вземанията, нарастващият брой проблемни плащания и липсата на работна ръка във всички сфери.
Отраслите, при които се наблюдава най-голям брой обявени в несъстоятелност фирми през миналата година, са търговията на дребно и едро, операции с недвижими имоти, строителство, дейности с храни и напитки. Фирмите от ИТ сектора, производството на машини и оборудване, образованието, горското стопанство, както и от фармацевтичния сектор са с най-нисък брой несъстоятелности или без такива.
В топ 5 на застрашените компании са тези от строителния бранш, металургия, търговия на едро и на дребно и транспорт. В България транспортният сектор е рисков, защото при неплащане срокът за събиране се оказва най-дълъг и труден, коментира Виденова.
За миналата година страната ни се нарежда на 11 място между 13 страни от Централна и Източна Европа по несъстоятелност на фирмите. Първенството за най-много компании, обявени в несъстоятелност за 2016 г. и за предходната, държи Унгария. Според Милена Виденова това е резултат от законодателни промени в страната. За миналата година с най-малко фирми, обявени в несъстоятелност, е Естония - 335, Словакия - 345, и България - 381, а за предходната година това са Естония - 131, Словакия - 446, и България - 592.
Броят на несъстоятелностите в Централна и Източна Европа спада с 14% през 2015 г. и с 6% през 2016 г. Причините са различни за всички страни. Строителството в целия регион остава рисков сектор. Прогнозата за 2017 г. е намаляване на фирмите в риск от региона с 3,9% и с 2,3% за 2018 г., съобщи още Виденова.



Фирмите от строителния сектор са най-застрашени от фалит и у нас, и в страните от региона на Централна и Източна Европа

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ