26 Април 2024петък23:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Даскала ли казахте?

/ брой: 181

автор:Боян Бойчев

visibility 1562

Ето, ти тръгваш към училището. Това е твоят празник. Обличаш официалната си дреха, която пазиш за този ден. Която носиш само на този ден. Цветя, стихотворения и песни. После...
После започва твоята неравна борба.
Ти искаш да дадеш знания на своите ученици, да ги възпиташ в ценности, добродетели... Но се изправяш за пореден път срещу стена. Какви знания, когато днес те не се ценят, не са нужни. По-важно е да бъдеш нахален, безочлив, да стане тази работа, онази далавера. За да яхнеш многото конски сили, за да си купиш последния модел телефон или чанта, струваща две-три учителски заплати. Това е моделът за поведение в нашето общество, а не героите от класическите произведения. И на твоите ученици им е все тая, че ще бъдат неграмотни, че няма да имат образование. Че то, образованието, може и да се купи, ако става въпрос за тапия. Защото, колко, господин учителю, взимаш заплата, ти се подсмихват иронично учениците?
Ама за теб професията била призвание. Професията ти била творческа. Докога ще се самозаблуждаваш? Дребен чиновник си ти, затрупан с купища бумащина, която трябва стриктно да попълваш, пращаш, отчиташ часове наред. За какво творчество ми говориш? Дребен чиновник си ти, който  свежда страхливо очи пред агресията на учениците, претенциите на родителите. Как ще му пишеш двойка, ти знаеш ли кой е баща му?! Може и някой шамар да изядеш. Защото за двойката ти си виновен, че не си го научил. То иначе си е умно детето, ти не си го мотивирал. Не идва на училище?! Пак не си го мотивирал. И въобще, за всичко ти си виновен. Какво като си играе с телефона по време на час. Че то този телефон - и той струва повече от заплата ти. А ти, дребен чиновник си ти, превиваш гръб пред разни инспектори от министерства и управления, пред училищни настоятелства и кого ли още не. Ти си опитното зайче за разни псевдореформи. Никой не ти иска мнението - на теб, който всеки ден се изправя лице в лице с учениците и най-добре разбираш техните проблеми. И затова си мълчиш, тъжно и страшно. Как да вдъхновяваш учениците, като нямаш свободата да мислиш и работиш, воден от своите разбирания, като нямаш самочувствие на уважаван човек?
Времето било друго, учениците били други. Не, господа, разбихте една перфектна образователна система - последното останало читаво нещо в нашата държава.
Преди години един преподавател в университета на забележка от студенти, че преподавал на висок стил, отговаряше, че не той трябва да слезе до студентите, а те да стигнат до него.
В селото едно време всички се кланяли на попа, даскала и кмета...
Даскала ли казахте?

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ