20 Април 2024събота14:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Форум

Известни писатели лекари четат свои творби в Пловдив

/ брой: 181

автор:Надежда Ушева

visibility 2203

Световноизвестни лекари писатели откриха 61 международен конгрес в гранд хотел "Пловдив", който ще бъде закрит на 16 септември. Чужденците са впечатлени от атмосферата на града, от духа на Медицинския университет, каза пред ДУМА проф. Златимир Коларов, председател на Съюза на писателите лекари в България "Димитър Димов", организатор на форума заедно с UMEM (Международния съюз на писателите лекари). Идеята бе да покажем пред света, че България не е само черна хроника и жълти новини, че и тук се случват хубави неща, подчерта проф. Коларов. Той допълни, че гостите ще посетят Перперикон, Бачковския манастир и Асеновата крепост.    
Тази година присъстват представители от 8 страни - Франция, Германия, Швейцария, Португалия, Италия, Полша, Румъния и България.  Сред лекарите има много талантливи хора, които пишат музика, стихове и проза. Днес четенията продължават, посочи известният ревматолог.
Международният съюз на писателите лекари UMEM е създаден от френския лекар поет д-р Пол Ноел през 1945 г., а Първият конгрес е проведен в Сан Ремо, Италия, през 1956 г. През лятото на 1965 г. Димитър Димов, в качеството си на председател на Съюза на българските писатели и професор по ветеринарна медицина, получава писмо от д-р Ноел, с покана българските лекари да се включат в световната организация. Това става чак през 1975 г., когато писателят с медицинско образование Любен Станев участва за първи път в ежегодния конгрес на UMEM, проведен на о. Корфу. По негова инициатива се оформя група на писатели лекари с участието на Валери Петров, Евстати Бурнаски, Рада Москова и др. В началото на 90-те г. по предложение на Станев в България се създава "Клуб на писателите лекари", който е приет и за член на световната организация.
Досега конгресът се състои три пъти у нас.  След продължително обсъждане по време на 60 конгрес м.г. в Бергамон се решава следващият форум да се проведе именно в Пловдив. За това допринася проф. Коларов, който разказва за историята и обявяването на града за "Европейска столица на културата за 2019".

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ