08 Май 2024сряда03:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Файтонът тръгва отново

/ брой: 181

visibility 24

Велин Георгиев

С най-новата книга на познатия ни приятел и събрат Продрум Димов от Пазарджик "Неизтляваща жарава" НЛС "Старинният файтон" открива новия си сезон за двадесет и трети път. Сборникът с очерци и скици, отзиви и рецензии, актуална публицистика и интервюта, с пътеписни страници от Франция е любопитна книга, с много информация и където и да ровнеш, както казваше Хайтов, все на литературен текст попадаш.
Продрум е широко скроен човек, неговият поглед се задържа върху всичко важно в живота около него и по-нататък. Той е автор на двадесет поетични книги за деца и на три стихосбирки за възрастни. Негово дело са сборници с разкази, епиграми, очерци и интервюта. Негова е и поредицата от художествено-документални книги "Незаглъхващи мигове", "Докосвания", "Струйки от чистия извор", "Иван Динков отблизо", "Насаме с Иван Сестримски", "Мигове с Евтим Евтимов". Сред последните му издания са "Попътни срещи", "Размисли по големия път", "Резонанси", "Пътуване към острова на духа", "Докоснати светове", "Път в безпътицата", "Страници от духовното ни съвремие". Освен това е автор и на книги за антифашистката борба. И редица други издания.
Общо взето, той пише повече, отколкото ние можем да четем. Ето и този сборник е едно огледало на неговия трудно събираем образ. Затова са и тези вечери във Файтона - и ние да се докоснем до неговото книжовно дело. А в последната му засега книга очерци и скици за големия Константин Величков - съвременник и съратник на Вазов, за Евстати Бурнаски, за Яко Молхов, разговор с Тончо Русев, портрет на напусналия ни преди време литературен критик Иван Спасов, за отишлите си от този свят писатели Донка Петрунова, Стефан Чирпанлиев, Петко Тотев. Разговори с Петър Караангов и Валерия Велева. "Българският Еверест" представихме в НЛС "Старинният файтон" за 180-годишнината на Левски. И ретро пътепис от Франция. Както се вижда и сега - в навечерието на близката патриаршеска възраст, Продрум си следва друма.
На 18 септември от 17,30 ч. ще го срещнем във Файтона. Рецитал ще изнесе актрисата Богдана Вульпе.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 2278

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 2238

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 2047

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2356

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2634

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 2152

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 2170

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2446

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 2261

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2396

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ