25 Април 2024четвъртък03:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ожесточен спор в НС дали Русия е заплаха за националната сигурност

За пореден път правителството показва неадекватност, дано да няма трайни последствия, заяви Антон Кутев

/ брой: 180

автор:Юлия Кулинска

visibility 139

Ожесточен спор и остри реакции в НС предизвика вчера приетият от правителството Доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 г. В него Русия се посочва като една от основните външнополитически заплахи. В документа е записано дословно: "Интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политически живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна до акваторията на Черно море, включително до енергийните залежи в него, продължи да води трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион." В документа като най-голям риск пред нашата и европейската сигурност е изведена "възможността за инфилтрация на екстремистки клетки" в европейските държави.
В доклада са посочени като опасност и "опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение, чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации", както и мигрантската криза и войната в Сирия.
Вчера депутатите получиха екземпляр от документа. Оказа се обаче, че малцина са тези, които са го прочели. Парадоксално, но сред тях се оказа и председателят на външната комисия Джема Грозданова, която призна пред медиите, че не знае за какво става дума в документа.
"Четох доклада. Написаното е груба грешка от страна на правителството, за съжаление, не е първата. Не вярвам и да е последната. За пореден път показваме неадекватност и се надявам да няма трайни последствия", коментира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев. Той припомни, че правителствата на ГЕРБ показват склонност към антируско настроение, а българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски език. По думите на Кутев това, че поддържаме и бихме могли да поддържаме отношения с Москва, не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България. "Напротив, именно това, че сме членове на НАТО и на ЕС, означава, че можем да бъдем моста между световните сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история", подчерта той. "Има много неща в националния ни интерес, които са свързани с Русия. Това означава, че България, защитавайки националните си интереси в рамките на НАТО и ЕС, трябва да поддържа добри отношения и с Русия", категоричен е Кутев.  
"Няма истини, които премълчаваме. Въпросът е в поставянето на ясни основи на отношения. Не съм убеден, че в момента те са равностойни между България и Русия", твърди социалистът. Той е песимист, че правителството ще излезе с ясни послания за връзките ни с Русия. Кутев изрази подозрения, че констатациите в доклада са написани с цел определени политически сили в Европа и света да чуят това, което искат, защото управляващите у нас са зависими в известен смисъл от тях. "С много от констатациите не мога да се съглася, сигурно някои от тях са верни. Но по-важното е какви са интересите на България, а те в този случай са нарушени", смята Кутев.


снимка Емилия КОСТАДИНОВА


Това, че поддържаме и бихме могли да поддържаме отношения с Москва, не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България, заяви Антон Кутев


Цветанов и Велчев не са чели документа, но са доволни от написаното в него

Удовлетворени сме, че нещата се назовават с истинските им имена, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той призна, че не е чел детайлно доклада, защото не все още не бил гледан в комисиите на НС, и призова репортери и депутати да се запознаят с текстовете. Цветанов напомни за това, което се случи в изборите в САЩ, във Франция, президентската кампания в България. Имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България и стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС, подчерта Цветанов. По думите му това са теми, които са общоизвестни и не трябва да им даваме чак толкова значение.
"Не знам за какво става дума и за какви заплахи, но явно, за да има такива изказвания, нещо ги притеснява. Не съм чул, нито сме коментирали едно такова изказване. Не знам доколко това е сериозно и истинско. Ако има точни факти, това би помогнало да се коригират определени изказвания или действия на управляващите", коментира гербаджията Красимир Велчев. Запитан дали прави разлика между държавата Русия и народа на Русия, той отговори, че е така. "Когато говорим за русофилство и за любовта към Русия надали някой има предвид Путин, Горбачов, Брежнев или Сталин във времето. Аз съм човек, който съм учил там. Колкото по-малко политиците се месят в тези отношения, толкова по-добре и за любовта между двата народа", смята той.

Антон Тодоров поиска спиране на руските проекти у нас
"Чудесен доклад, който най-накрая посочи един от големите проблеми на България - хибридната война. Мисля, че много от опитите за спекулации, че правителството не води последователна политика в тази посока, се изпаряват. Т. нар. "кебапчийски котараци" от старата десница трябва да знаят, че само с приказки не става. Става с реална политика, спиране на руските проекти в България и провеждане на политика в областта на националната сигурност, която работи и неутрализира опитите за дестабилизиране на България, а такива определено има". Това заяви депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.
Попитан дали заради този доклад няма да се обтегнат отношенията ни с Русия, той отговори отрицателно и даде за пример това, че с всяка година руските туристи у нас се увеличават с 15-20%. "Това не е зле за България. Тези хора са платежоспособни. Нито един от тях в Бяла не видях да пуши или да пие концентрати. Безспорно службите работят. Има реални факти, които не можем да споменаваме. За мен докладът няма да навреди на отношенията", категоричен е Тодоров.


Карадайъ: Отношенията НАТО-Русия, ЕС-Русия няма как да не влияят и върху нас
България е част от НАТО и от ЕС и ние трябва да отчетем този факт, а отношенията НАТО-Русия, ЕС-Русия няма как да не влияят и върху нас. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и веднага направи уговорката, че тезите в доклада трябва да се гледат в цялост. Той прочете изречение на стр. 11 от доклада, в което се казва: "Въпреки че усилията за интеграция в ЕС и НАТО все още стимулират урегулирането на спорните въпроси да се извършва посредством международния диалог, екстремизмът нараства. А засилената националистическа реторика и прокламираните реваншистки идеи създават предпоставки за влошаване на регионалните отношения и за възраждане на екстремистки формации".
"Не знам защо това изречение ни убягва. Колегите от другите парламентарни групи и медиите не го коментират", посочи Карадайъ. Зад тази вярна констатация и оценка ще очакваме да видим действията, защото решенията тук зависят изцяло от нас, от България, уточни той.


ВМРО хвали заплахата "Русия", за "Атака" това са "натовски глупости"

Патриотите се оказаха разделени в отношението си към написаното в доклада. Според депутата от "Обединени патриоти" Милен Михов той обективно отразява реалността. "В доклада са посочени три ясни факта. На първо място, това е засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн, на второ, изострените отношения между Русия, от една страна, и НАТО и ЕС от друга, а на трето - засилените опити на Русия да формира сфери на влияние, включително и в България, посочи Михов.
В България НАТО има далеч по-малко присъствие, отколкото Русия в Черноморския басейн, подчерта Михов. Никой от нас не е поставял под въпрос добрите отношения с Русия, смята депутатът. Той припомни, че и в други документи имало подобни изводи спрямо Русия, но не пожела да ги цитира. За всеки гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа, категоричен е Михов.
Колегата му от "Атака" Станислав Станилов, която е част от "Обединени патриоти", обаче определи констатациите в доклада за Русия като "натовски глупости".

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ