Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Ноември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Управленската програма на правителството била пожелателно писмо до Дядо Мраз

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   142   0"Управленската програма на правителството е пожелателно писмо до Дядо Мраз как да изглежда България. След обществен натиск и забавяне от 100 дни, правителството представи управленската си програма. Да има неколкостотин приоритета противоречи на здравия разум, който си поставя от 2 до 5 цели. Това говори, че правителството няма приоритети. Липсват конкретни срокове, числа и отговорности". Това заяви в радиоинтервю депутатът от "БСП за България" проф. Румен Гечев.
Според него практиката на ГЕРБ е да представят бюджета като един счетоводен документ "Дал Кольо, взел Кольо", приходи и разходи. Липсват политики за инвестиции и дългосрочна стратегия как да изглежда българската икономика, смята Гечев. Той подчерта, че не е ясно дали управляващите ще приемат протегнатата ръка на БСП с разумни предложения по бюджета. "Дебатът по основния финансов план за 2018 г. закъснява. ГЕРБ умишлено бавят внасянето на бюджета, за да може този важен документ да се приеме във времето около Коледа, без сериозни дебати", категоричен е депутатът.
Проф. Гечев коментира, че в сектор образование правителството работи на парче и по политически причини. "Правейки на пръв поглед положителна стъпка с увеличението на учителските заплати, се внасят диспропорции в образованието. Младите научни работници ще получат по-малко или колкото един учител на село. Не може преподавателите във висшето образование да са с по-малки заплати от преподавателите в начално и средно образование. Правителството ще накара преподавателите във вузовете да напуснат и да отидат в училищата заради заплатите", предупреди Гечев. 

 

 

 

България

  • Зам.-ректор на частен вуз, бивш деец на СБ, като външен съветник ще управлява проектни дейности във висшето образование и науката
    21. Ноември 2017 228
    211
    0

    Зам.-ректорът на частното Висше училище по застраховане и финанси доц. Евгени Евгениев, отговарящ за европроектите там, ще съветва МОН в управлението и изпълнението на проектни дейности за научните инфраструктури и за връзките с бизнеса на вузовете и науката. Това е жив конфликт на интереси, а такъв конфликт по времето на Кунева стана причина за рисково забавяне на оперативната програма на МОН...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"