20 Април 2024събота18:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2/3 от пожарникарите нямат защитни облекла

Огнеборците се присъединяват към днешния протест на полицаите

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 36

И пожарникарите се присъединяват към предупредителния протест на полицаите днес заради отказа за увеличение на заплатите в МВР. Увеличение на бюджета за пожарната и на Националната система тел. 112 поискаха вчера от синдикат "Огнеборец". Председателят му Венцислав Станков заяви, че пожарникарите нямат защитни облекла и повечето събират дрехи втора употреба от цяла Европа, които често са скъсани и с изтекъл срок на експлоатация. Около 3500 от 5500 служители на пожарната нямат необходимите им за работа униформи.
Станков подчерта, че и ниските доходи са сериозен проблем за родната пожарна. Той отбеляза, че пожарните служби страдат и от сериозен недостиг на кадри. Имало е сигнали за пожар, на които се отзовавал само по един огнеборец. В развитите страни екипът е от 3 до 6 души, а у нас понякога с огнената стихия се бори само един човек. Най-често това е шофьорът, обясняват пожарникари. Необходимо е и спешно подобряване на материалната база. "По оперативни програми беше закупена много техника, но нямаме финансовия ресурс, с който да я поддържаме", допълни Станков. Това са причините пожарникарите да излязат на протести в София и Варна. Освен това днес е и професионалният празник на пожарникарите.
До днешния протест се стигна, след като във вторник се провалиха преговорите между полицаите и представители на министерството за увеличаване на заплатите в системата.
Междувременно зам.-министър Стефан Балабанов заяви вчера, че ръководството на МВР ще предложи на правителството да приеме "значително увеличение" на заплатите в силовото ведомство, но едва от 1 януари догодина. С колко ще се увеличат заплатите обаче щяло да реши правителството.
Зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Благой Ванкин коментира, че колегите му ще продължат да протестират на професионални празници, докато исканията им не бъдат чути.
 По-късно вътрешният министър Валентин Радев заяви, че не е съгласен с изнесените данни от синдикалните лидери и днес началникът на пожарната главен комисар Николай Николов ще изнесе конкретни данни какви средства държавата е отпуснала за този сектор. "Що се отнася до дрехите втора употреба, бях в Кресна и видях как са оборудвани. Ако попитаме българите какви дрехи си купуват през последните години, голяма част ще отговорят, че си купуват дрехи втора употреба", коментира Радев.


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ