Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Колите ще карат с до 30 км/ч в част от центъра на София

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   115   0



В центъра на София ще има нови пешеходни зони. Предложението бе обсъдено вчера от съветниците от транспортната комисия към Столичния общински съвет. Едната ще бъде по бул. "Витоша" в участъка от ул. "Алабин" до бул. "Ал. Стамболийски". Обособяването на тази пешеходна площ бе обсъдено още в началото на годината по повод поставянето на заданието за конкурс за нова визия на пл. "Света Неделя". Тогава главният архитект Здравко Здравков обяви, че се правят компютърни симулации на трафика за спиране на движението в тази отсечка на бул. "Витоша". Тогава стана ясно, че трамваите ще останат.
Втората пешеходна зона, предложена от зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, ще бъде по ул. "Георг Вашингтон" в участъка от ул. "Трапезица" до ул. "Пиротска". През лятото тази част на улицата бе ремонтирана и бе положена паважна настилка.
    Съветниците разгледаха и предложението да се ограничи скоростта на автомобилите в центъра на столицата. Ще бъде обособена така наречената "успокоена зона" с позволена скорост до 30 км/ч. между ул. "Алабин", бул. "Хр. Ботев", бул. "В. Левски", бул. "Цар Освободител" и ул. "Леге". Освен това ще бъдат изградени велоленти в същото каре и велоалеи по бул. "Монтевидео" и бул. "Овча Купел".
ДУМА припомня, че ограничението на скоростта на колите в центъра бе обсъждано активно в началото на годината като една от мерките за намаляване на замърсяването на въздуха.

 

 

България

 • Интервю
  Властта работи за конграчулейшънс, а не за реална изгода за страната, казва социологът
  26. Септември 2017 188
  9
  0

  КОЛЬО КОЛЕВ е роден през 1956 г. Завършил е психология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализирал е социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната агенция "Медиана".

  "Става въпрос за перспектива от 10-15 години, през които ще трябва да пускаме в касичката на...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"