Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Ноември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Колите ще карат с до 30 км/ч в част от центъра на София

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   141   0В центъра на София ще има нови пешеходни зони. Предложението бе обсъдено вчера от съветниците от транспортната комисия към Столичния общински съвет. Едната ще бъде по бул. "Витоша" в участъка от ул. "Алабин" до бул. "Ал. Стамболийски". Обособяването на тази пешеходна площ бе обсъдено още в началото на годината по повод поставянето на заданието за конкурс за нова визия на пл. "Света Неделя". Тогава главният архитект Здравко Здравков обяви, че се правят компютърни симулации на трафика за спиране на движението в тази отсечка на бул. "Витоша". Тогава стана ясно, че трамваите ще останат.
Втората пешеходна зона, предложена от зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, ще бъде по ул. "Георг Вашингтон" в участъка от ул. "Трапезица" до ул. "Пиротска". През лятото тази част на улицата бе ремонтирана и бе положена паважна настилка.
    Съветниците разгледаха и предложението да се ограничи скоростта на автомобилите в центъра на столицата. Ще бъде обособена така наречената "успокоена зона" с позволена скорост до 30 км/ч. между ул. "Алабин", бул. "Хр. Ботев", бул. "В. Левски", бул. "Цар Освободител" и ул. "Леге". Освен това ще бъдат изградени велоленти в същото каре и велоалеи по бул. "Монтевидео" и бул. "Овча Купел".
ДУМА припомня, че ограничението на скоростта на колите в центъра бе обсъждано активно в началото на годината като една от мерките за намаляване на замърсяването на въздуха.

 

 

България

  • Зам.-ректор на частен вуз, бивш деец на СБ, като външен съветник ще управлява проектни дейности във висшето образование и науката
    21. Ноември 2017 228
    209
    0

    Зам.-ректорът на частното Висше училище по застраховане и финанси доц. Евгени Евгениев, отговарящ за европроектите там, ще съветва МОН в управлението и изпълнението на проектни дейности за научните инфраструктури и за връзките с бизнеса на вузовете и науката. Това е жив конфликт на интереси, а такъв конфликт по времето на Кунева стана причина за рисково забавяне на оперативната програма на МОН...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"