Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

НЗОК може да е с над половин милиард недостиг

Раководството на осигурителната институция се кани да затяга контрола

Аида Паникян

14. Септември 2017 , брой: 180   212   0Дефицит има в почти всички здравноосигурителни плащания на касата. Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на НЗОК вчера. То е първото след лятната ваканция и с участието на новия управител проф. Камен Плочев. Недостигът в специализираната медицинска помощ е около 8 млн. лв., а в денталата - 21,7 млн. лв., като около 14 млн. лв. са от м.г., а 7 млн. лв. от въвеждането на трета безплатна за пациентите дейност. Обичайно най-големият дефицит си поделят болничната помощ и лекарствата. За разплащане с болниците не достигат 281,5 млн. лв. Според председателя на Надзорния съвет Кирил Ананиев е необходима промяна във философията на разплащане, така че месечните разходи да бъдат сведени до 141,1 млн. лв. Ако това стане в следващите 2-3 месеца, в края на годината е възможно да няма недостиг по това перо. От думите на Ананиев стана ясно, че ръководството подготвя план за своевременно овладяване на преразхода. Дефицитът в лекарствата за домашно лечение възлиза на 171,5 млн. лв., а на онкомедикаментите - 42,3 млн. лв. Според ръководството на касата необходим е много задълбочен анализ на какво се дължи - дали на повишената преживяемост на пациентите, дали на новите иновативни медикаменти, дали на разхищение или на паралелния износ.
Част от недостига на средства ще бъде покрита от оперативния резерв на касата, който е 340 млн. лв., други 100 млн. лв. се очаква да дойдат от отстъпки на фирмите, с които касата преговаря за лекарства, и още толкова от повишена събираемост на вноски. При това положение недостигът може да е около 35 млн. лв.
ДУМА припомня, че през май тогавашният управител на НЗОК д-р Глинка Комитов прогнозираше недостиг от 116 млн. лв. в края на годината, но обясни, че в крайна сметка той винаги се стопява до около 30 хил. лв.
Мерки за засилване на контрола с ясно разписани срокове трябва да подготви и оперативното ръководство на касата в лицето на проф. Плочев. 

 

 

България

  • Николай Нанков може да отнесе глоба заради необезопасяване на яз. "Бели Искър"
    23. Ноември 2017 230
    166
    0

    Регионалният министър Николай Ненков може да отнесе глоба заради бездействие при стопанисването на опасния яз. "Бели Искър". Това съобщи вчера зам.-главният прокурор Ася Петрова, след като преди това премиерът Бойко Борисов призна, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от него незабавни действия за укрепване на язовира до столицата....


Апис
Всички права запазени "ДУМА"