20 Април 2024събота09:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Горнооряховският суджук със защита от ЕС

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 25

Горнооряховският суджук влиза в споразумението между Европейския съюз и Исландия за закрила на географските означения на селскостопански продукти и храни. Национален успех е, че след 10 години членство в ЕС вече имаме български продукт с географско означение в международно споразумение на съюза, коментира новината евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков. Включването на българския продукт става възможно, след като ЕП даде съгласието си за сключване на споразумението по време на пленарното заседание в Страсбург във вторник, съобщиха от пресофиса на евродепутата.
Продуктите в споразумението между ЕС и Исландия получават защита срещу използване за търговски цели на защитеното наименование; злоупотреба, имитация или пресъздаване; всяка друга практика, която би могла да въведе в заблуждение потребителя относно истинския произход на продукта.
Горнооряховският суджук и българското розово масло са първите български продукти, получили европейска защита като Географски означения. До няколко месеца се очаква и странджанският манов мед да премине успешно процедурата по защита в Брюксел.
По настояване на Неков преди два месеца ЕК пое ангажимент да включи в споразумението за взаимно признаване на географските означения между ЕС и Китай поне един български продукт. През 2015 г. българският евродепутат започна кампания за български храни и селскостопански продукти, които могат да бъдат защитени по европейските схеми за качество. Идентифицираните продукти включват "Месо от Източнобалканска свиня", "Еленски бут", "Смилянски фасул", "Куртовски розов домат", "Странджански чай", "Брежански кестен", "Реселешки воден лук", "Садовски фъстък" и други. Тези продукти също имат шанс да влязат в търговски споразумения на ЕС с трети страни, след като получат право да използват означенията защитено наименование за произход и защитено географско указание в ЕС.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ