23 Април 2024вторник18:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КФН вдига драстично таксите си

По-високи заплати, нови автомобили, техника и компютри искат от ръководството на регулаторния орган

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 27

Комисията за финансов надзор (КФН) предлага драстично повишаване на таксите, които събира от поднадзорните й лица - пенсионни дружества, борсови посредници, застрахователи и други. Това предлага новото ръководство на органа в промени, публикувани за обществено обсъждане. С новите такси се цели КФН да постигне бюджетна независимост, освен това обаче се изтъква необходимостта от увеличаване на заплатите и обезпечаване на комисията с автомобилен парк, техника и компютри, става ясно от мотивите. С промяна на Закона за КФН се предлага и въвеждането на бонуси за постигнати резултати.
Досега председателят на КФН получаваше основно месечно възнаграждение в размер до 90% от заплатата на председателя на Народното събрание. Занапред председателят на КФН и останалите членове на комисията искат да получават възнаграждение не по-ниско от средното възнаграждение на членовете на управителните органи в инвестиционните посредници, управляващите дружества, застрахователите, презастрахователите и пенсионноосигурителните дружества, определено на базата на последната отчетна година.
Приемането на промяната в Закона за КФН ще доведе до поскъпване на услугите, които гражданите заплащат при управление на пенсионноосигурителните си сметки, сключването на застраховки, участие в борсови операции и други, става ясно от частичната предварителна оценка за въздействието.
Ако поправките в ЗКФН бъдат приети, таксите за издаване на лицензи и разрешения по Закона за пазарите на финансови инструменти ще скочат от 26 000 лв. на 50 000 лв.
За издаване на лиценз и разрешение за извършване на дейност по Кодекса на застраховането досега е събирана такса - от застраховател, включително негов клон - 45 000 лв. и 3000 лв. за всеки вид застраховка, като се предлага таксата да се увеличи на 135 000 лв. и 10 000 лв. за всеки клас застраховка.
Предвижда се такса от 180 000 лв. за лиценз на презастраховател, включително за клон на презастраховател от трета държава, като допълнително се начисляват по 30 000 лв. за всяка отделна дейност. Таксата за пенсионен лиценз става 75 000 лв. За разрешение за управление на фонд за допълнително пенсионно осигуряване КФН иска 35 000 лв.
 Намерението за вдигането на таксите, обявено още през октомври миналата година, малко след встъпването в длъжност на новия шеф на комисията Карина Караиванова.
Според нея отказът да се приемат новите такси ще доведе до риск от разклащане на доверието на участниците във финансовите пазари в страната, както и на чуждите инвеститори, неефективен надзор на финансовите пазари в резултат на използване на остарял хардуер и софтуер. Недостатъчна материална база за извършване на дистанционни проверки и такива на място, както и недостатъчно квалифициран персонал на КФН са още сред мотивите на Карина Караиванова.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 317

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 294

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 285

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 314

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ