20 Април 2024събота00:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нов велорекорд:

Колоездач премина от Ком до Емине за 71 часа

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 16

Новият рекорд за скоростно преминаване на маршрута "Ком-Емине" вече е 2 дни, 22 часа и 49 минути. Постави го Борислав Йорданов, който е най-бързият човек, изминавал разстоянието по емблематичния туристически маршрут в Стара планина. Рекорда си Борислав постигна с колело, след като стартира на 10 септември от връх Ком и финишира на нос Емине сутринта вчера. Той доказа, че е по възможностите на човек да премине  маршрута за време под 3 дни.
"Рекордите са временни. Те са за това - за да бъдат подобрявани", каза Борислав, който поставя трети рекорд за скорост по планинския маршрут. "Чувствам голямо удовлетворение, че успях и че това предизвикателство приключи", бяха първите думи на рекордьора при пристигането му на нос Емине.
Предизвикателството на Борислав, наречено "Велоносен поход", макар и да не беше обявявано предварително, получи широка подкрепа от колоездачната общност. По различни етапи от маршрута се включиха някои от най-успешните български планински колоездачи. Сред тях бяха триатлонистът Емил Стойнев, световен вицешампион по крос триатлон, националният шампион по кроскънтри колоездене Александър Алексиев от Мъглиж, Васил Василев, Владислав Гюров, Пламен Петков и други.
По най-тежката част от маршрута, между хижа Добрила и връх Ботев, ритъма му диктуваше и олимпийката Антония Григорова. Ски бегачката е първата жена, изминала с бягане маршрута от връх Ком до нос Емине и тичаше редом до него по ключовия участък от трасето. "В един разговор наскоро Боби ми каза: "Аз не искам просто да поставя рекорд, искам да дам най-доброто от себе си." Това беше основната причина да приема без колебание предложението му да се върна пак по билото на Стара планина", сподели Антония на връх Ботев.
Освен счупен рекорд, по билото на Стара планина имаше и една счупена ръка и един счупен автомобил. Калин Русев - основател на клуб "Велораптор" и организатор на "Велоносен поход", пострада при тежко падане в деня преди финала. Той счупи кост на ръката си и му се наложи да продължи да кара още час и половина, докато стигне автомобил, който да го закара в болница за наложилата се операция. Броени минути преди финала пък един от придружаващите автомобили на екипа спука картер. На самия финал имаше и друг инцидент - един от придружаващите колоездачи колабира и беше откаран по спешност в болница.
Йорданов доказа, че "Ком-Емине" освен най-дълъг пешеходен туристически маршрут в България има реален потенциал да бъде превърнат и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв. Това също беше и една от основните цели на "Велоносен поход" - повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ