29 Март 2024петък02:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Слава" е българското предложение за "Оскар"

Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов ще се състезава в категорията за чуждоезичeн филм

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 11

Седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев определи българското предложение за 90-ите награди "Оскар" за чуждоезичен филм на Американската филмова академия да бъде "Слава". Състезаваха се десет филма, които отговарят на условията на академията и са заявени от продуцентите си за участие. Първите места в класирането заеха "Слава" с 14 точки и "Безбог" с 10 точки.
"Слава" е копродукция на България и Гърция. Сценарият е на Кристина Грозева, Петър Вълчанов,  Дечо Таралежков. Режисьори са Петър Вълчанов, Кристина Грозева, оператор Крум Родригес, музика Христо Намлиев. В ролите участват Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, д-р Георги Стаменов, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова и др. Продукция Абраксас филм - Кристина Грозева, копродукция Граал филмс, Скрийнинг имоушънс, Апория филмуъркс, Ред карпет, с подкрепата на НФЦ, БНТ, Гръцки филмов център, ЦКС.
Сюжетът: Кантонер открива милиони на релсите и ги предава в полицията. Държавата го възнаграждава с нов часовник, който обаче се оказва менте. Пиарката на Министерството на транспорта загубва стария му часовник модел "Слава", който е семейна реликва. Кантонерът се впуска в отчаяна битка да си върне старата "Слава" и достойнството си.
Кристина Грозева и Петър Вълчанов са завършили НАТФИЗ и са членове на Европейската филмова академия. В съавторство двамата създават филмите "Аварийно кацане", "Реки без мостове", "Скок" (номиниран за Европейските филмови награди 2013), "Урок" (носител на повече от 33 международни филмови отличия).
В надпреварата за "Оскар" за чуждоезичен филм тази година се включва и друго заглавие с българско участие - миноритарната копродукция "Реквием за г-жа Й." (Сърбия, България, Македония), предложена от Сърбия, информира Националният филмов център.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ