Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Ноември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Свят

Румънските власти спасиха 150 мигранти в Черно море

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   146   0
Снимка


Румънските власти прихванаха в Черно море бедстващ траулер с близо 150 мигранти на борда. В нощта срещу сряда два кораба на бреговата охрана и един на военноморските сили са провели спасителна операция, след като са получили сигнал за помощ от плавателния съд, който се е намирал на около 60 км от брега.
Ръждясалият кораб е бил изтеглен преди зазоряване до черноморския пристанищен град Констанца, който се намира на около 250 км източно от Букурещ. Траулерът е бил откаран на пристанище Мидия.
По информация на говорителя на бреговата охрана Кристиан Чику на борда е имало около 150 нелегални мигранти, сред които 50 деца. По предварителна информация те са граждани на Ирак и Иран.
Властите първоначално забелязали кораба извън румънските териториални води във вторник сутринта. Той изпратил сигнал за бедствие, като са били изпратени два кораба на бреговата охрана, но силното вълнение и ветровете са възпрепятствали спасителната операция в морето, преди корабът да бъде изтеглен до пристанището.
Това е поредният случай на прихванат кораб с мигранти, които се опитват да стигнат до Европа през Черно море. Властите в Букурещ се притесняват, че макар и страната им да беше до голяма степен пощадена от мигрантската вълна, пътят през Черно море може да се превърне в алтернатива на този през Средиземноморието.
Според граничната полиция броят на мигрантите, които от началото на годината са се опитали да влязат незаконно в Румъния, е с 80% по-голям от общото количество мигранти през миналата година. Почти всички случаи на незаконно пресичане на границата са регистрирани в северозападните части на страната, както и в окръг Кюстенджа.
По-рано министърът на външните работи Теодор Мелешкану заяви, че Румъния "е по-скоро транзитна държава" и според него броят на бежанците в страната не е голям, тъй като миграционният натиск се оказва основно върху Северна и Западна Европа.

 

 

Свят

 • Ангела Меркел не успя - поне засега - да състави правителство
  21. Ноември 2017 228
  103
  0

  В стабилната и икономически преуспяваща Германия, страната в сърцето на Европа, моторът на ЕС, точно осем седмици след изборите за Бундестаг никой не знае какво предстои. Преговорите за "ямайска" коалиция се провалиха с гръм и трясък.
  Малко преди полунощ срещу понеделник Кристиан Линднер - лидерът на Свободната демократическа партия,...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"