Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Свят

Още санкции за Пхенян

Дума

13. Септември 2017 , брой: 179   170   0Съветът за сигурност на ООН прие внесената от САЩ резолюция за въвеждане на нови санкции срещу Северна Корея. Те бяха гласувани седмица след шестия ядрен опит на Пхенян, който е и най-мащабният. Документът беше подкрепен от всички 15 страни членки на съвета. С него се въвежда пълна забрана върху износа на севернокорейска текстилна продукция и се ограничава продажбата на петролни продукти на Пхенян до 2 млн. барела годишно. Въвежда се и лимит за доставките на суров петрол за Северна Корея - техният обем не може да превишава показателите от последните 12 месеца.
Първоначалният проект на документа предвиждаше пълна забрана за внос на течни горива в Северна Корея, както и замразяване на чуждестранните активи на Ким Чен-ун, на Работническата партия и севернокорейското правителство.
По-рано севернокорейският посланик в ООН предупреди, че "предстоящите мерки" ще "накарат САЩ да изпитат най-голямата болка, която някога са преживявали". "Вашингтон се стреми към политическа, икономическа и военна конфронтация. Обсебен от дивата игра за спиране на ядрената сила на КНДР, която вече достигна финалната си фаза", отбеляза Хан Тае Сонг по време на конференцията на ООН за разоръжаването в Женева.

 

 

Свят

 • Организаторите на вота планират независим Кюрдистан като федеративна държава
  26. Септември 2017 188
  26
  0

  В иракския автономен район Иракски Кюрдистан вчера бе проведен референдум за независимост. Право на глас имаха 5,6 милиона души. Гласуваше се в 2065 избирателни секции, които бяха отворени в продължение на 10 часа - от 8 ч. местно време. Гласоподавателите трябваше да отговорят на въпроса: Искате ли районът Кюрдистан и кюрдските зони около него да станат независима страна?
  Гласуване бе...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"