16 Април 2024вторник10:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 49

ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНЖЕНЕРНИ ВОЙСКИ. На 13 септември 1878 г. с Приказ №11 се обявява създаването на първата българска строева сапьорна рота. През различните години инженерните части на БА носят различни имена.

1739 - РАЖДА СЕ ГРИГОРИЙ ПОТЬОМКИН, РУСКИ ДЪРЖАВНИК (УМИРА 1791 Г.). Многократно воювал срещу Османската империя, десетки пъти минавал отсам Дунав в рейдове с конницата си. Създател на редица градове в Южна Русия, днешна Украйна, като Новоросийск, Херсон, Николаев. Строител и на Черноморския флот на Русия.

1766 - РАЖДА СЕ ЧИЧО САМ, АМЕРИКАНСКИ ТЪРГОВЕЦ (УМИРА 1854 Г.). По време на Британско-американската война (1812) Самюъл Уилсън, месопреработвател, получава договор за доставка на говеждо месо за армията. То се транспортира в бъчви, маркирани с инициалите "U.S." (United States). На 7 септември 1813 г. часовой ирландец, запитан какво означават тези букви, за пръв път ги свързва с името на доставчика - англ. Uncle Sam (Чичо Сам). Постепенно всичко, маркирано с инициалите U.S., започва да се свързва с Чичо Сам. Тази версия официализира Конгресът на САЩ с резолюция от 15 септември 1961 г., като признава Самюъл Уилсън за прототип на израза, смятан за национален символ на страната - Чичо Сам.

1853 - РАЖДА СЕ ХАНС КРИСТИАН ЙОАХИМ ГРАМ, ДАТСКИ МИКРОБИОЛОГ (УМИРА 1938 Г.). Открил способ, носещ неговото име, за различаване на еднакви по вид бактерии чрез оцветяване. Техниката продължава да бъде стандартна процедура в медицинската микробиология. В първата си публикация Грам скромно отбелязал: "Публикувам метод, независимо от факта, че аз знам, че сега той е несъвършен и с недостатъци, но аз също се надявам, че в ръцете на други изследователи той ще се превърне в нещо полезно."

1902 - ЗА ПРЪВ ПЪТ ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ СА ИЗПОЛЗВАНИ КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ВИНА. През 20-те години на ХIХ в. детективите вече са забелязали, че няма два еднакви пръстови отпечатъка. През 90-те години на ХIХ в. сър Франсис Галтън и Едуард Хенри откриват начин да ги класифицират според "извивките", "сводовете" и "браздите". През 1902 г. Хенри създава система за отпечатъци в Скотланд Ярд. През с.г. във Виена и Дрезден въвеждат дактилоскопната регистрация. От 1914 г. всички европейски държави и САЩ прилагат тази система. В България регистрацията започва от 1909 г.

1923 - В МЪГЛИЖ, КАЗАНЛЪШКО, ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ИЗБУХВА СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ. В опита за сваляне на режима на Демократическия сговор, установен с Деветоюнския преврат, се включват БКП, леви земеделци и анархисти. Въстанието е насочено към "установяване на работническо-селско правителство" в България. Като реакция срещу мерките на правителството за осуетяването му и арестуването на над 2000 видни дейци на БКП на 12 септември, в Мъглиж въстават първи.

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 830

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 763

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 784

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 817

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 782

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 711

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 867

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 831

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 808

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 799

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ