Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Култура

Четиво

Найджъл Къмбърланд:

Родени сте като оригинали, не умирайте като копия

Вилиана Семерджиева

13. Септември 2017 , брой: 179   241   0Всички знаем какви искаме да сме, но е трудно винаги да бъдем такива. Всички сме чували или чели правилата на успеха, но тази книга е нашият шанс да ги приложим в живота си. Тя ни насочва какво да правим и как да свикнем да го правим. Ето и някои от съветите в нея:
- Не се тревожете за нещата извън контрола ви.
- Купувайте си преживявания, не вещи.
- Не можете да промените миналото си, а само начина, по който го възприемате.
Този наръчник ще ни помогне да преценим какво представлява за нас успехът. Ще разберем кои са начините да усъвършенстваме живота си във всички негови аспекти. Но това няма да е достатъчно. Ако се стремим към траен успех, трябва да изпълняваме упражненията, предложени от известния мотивационен експерт Найджъл Къмбърланд. Неговата книга "100 неща, които успелите хора правят" предстои да излезе утре на български от "Обсидиан" в превод на Надя Баева.

Оценявайте онова, което имате

Бъдете благодарни за онова, което имате, и спрете да се оплаквате - досаждате на всички, нямате полза и не решавате своите проблеми.
                                Зиг Зиглар

Тревата у съседа винаги е по-зелена... докато не започнете да оценявате онова, което имате. Ако постоянно копнеете за следващата голяма придобивка, била тя статус или материално притежание, ще бъдете недоволни и напрегнати.
Решението на проблема е да сте благодарни за онова, което имате. Спрете се за момент да го оцените истински. Вероятно ще установите, че всъщност не ви трябва нищо друго. А не е ли хубаво да осъзнаете, че вече имате всичко, което ви е нужно?
Това не означава, че не трябва да се опитвате да се усъвършенствате, но се научете да сте благодарни за сегашното си положение. Ако не можете да се радвате на постиженията и придобивките си днес, кое ви кара да мислите, че ще се радвате на спечеленото утре?
Не се сравнявайте с другите. Никого не го е грижа за оценките на децата на съседа или колко е голям телевизорът му. Състезаването с околните е като надпреварата във въоръжаването.
Купувате нова кола от по-висок клас, някой друг си взема още по-хубава. Сега пак вие сте на ход, освен ако не махнете с ръка - а именно това трябва да направите, за да прекъснете омагьосания кръг. Не се сравнявайте с другите.

Радвайте се за другите

Добър начин да елиминирате завистта, която лежи зад манталитета "оттатък тревата е по-зелена", е да се радвате на успехите на другите. Изкажете похвала на приятел, който току-що е получил повишение във фирмата си, и празнувайте с него. Отдадете ли се на позитивни емоции, цялото ви същество реагира позитивно. Опитайте го още днес в социалните мрежи. Вместо да игнорирате или да лайкнете неохотно новина, която споделя някой от контактите ви, оставете коментар, в който го поздравявате искрено и сърдечно.
Скоро ще установите ползата от тази промяна в отношението ви - ще ви се отплатят със същото.

Сами си доливайте чашата

Наскоро чух, че чашата не била наполовина пълна, нито пък наполовина празна, а просто чаша, която винаги може да се долее. Колко прекрасна гледна точка към живота. Седнете и направете списък на онова, което имате, което сте постигнали и преживели. Фокусирайте се върху течността в чашата си, а не върху празното пространство. Спрете да сравнявате размера на чашата си с този на другите. Срещу всеки ваш познат, който има повече от вас, стоят милиони, притежаващи по-малко. Светът е пълен с хора, които биха се радвали на вашата зелена трева.
Обмислете списъка си и веднъж щом постигнете душевно равновесие относно онова, което имате, ще сте в изгодна позиция да планирате какво е важно за вас оттук нататък, без да сте движени от завист, а само от собствените ви позитивни цели да изживеете живота си пълноценно.
 

 

 

Култура

  • Билетите, купени днес, утре и в неделя за представления през ноември, декември и януари, са по 7 лв.
    24. Ноември 2017 231
    136
    0

    След "Черна комедия" от Питър Шафър, чиято премиера бе на 22 и 23 ноември, в Театър "Българска армия" предстои "Черният петък" (24 ноември), "Сивата събота" (25 ноември) и "Обикновената неделя" (26 ноември). Само в тези дни касата на театъра ще продава билети за всички представления, продукция на ТБА...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"