29 Март 2024петък14:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Унгария отказва подкрепа на Киев

Новият украински закон за образованието се хареса на САЩ, но предизвика гняв в Европа

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 6

Унгария няма да подкрепи никакви инициативи на Украйна на международната сцена заради приетия от Киев закон за образованието, съобщиха от външното министерство в Будапеща.
Унгарският външен министър Петер Сиярто е привикал посланика на Украйна в Будапеща Любов Непол, за да я информира лично, че този закон е "срам и позор".
Пресаташето на унгарското ведомство Тамас Менцер подчерта, че Унгария ще възпрепятства украинските международни инициативи дотогава, докогато законът не бъде изменен.
Върховната рада одобри въпросния закон в началото на месеца. Той предполага пълен отказ от преподаване на предмети на всякакви езици, с изключение на украински, от 2018 година.
Сиярто вече критикува този закон заради това, че той ще удари унгарците, живеещи в Унгария. По думите му Киев нарушава правата на малцинствата, лишавайки ги от правото да учат собствения си език. За страна, която възнамерява да се сближи с Европа, това е напълно неприемливо, изтъкна той.
Безпокойство от приемането на закона също така изрази Румъния, заявявайки, че той нарушава правата националните малцинства.
Москва обяви, че подобна практика не само е недопустима от гледна точка на правата на човека, но и рязко влошава позициите в преговорите за Донбас.
Законът, приет от парламента, предизвика двусмислена реакция и в самата Украйна. "Опозиционният блок" например поиска да наложи вето върху закона, тъй като неговите норми "нарушават основните права на украинските граждани и представляват заплаха за разрушаването на страната". Срещу закона се обяви и губернаторът на Закарпатска област Генадий Москал. Според него редица разпоредби на закона противоречат на двустранните споразумения на Украйна със съседни страни, по-специално, Молдова, Румъния и Унгария.
Американското посолство в Киев обаче одобри приетия от парламента на Украйна закон, който спира обучението на майчин език на малцинствата след началния курс, предаде ТАСС.
"Поздравяваме Украйна с прокарването на образователната реформа, тъй като вложенията в развитието на младежта е залог за бъдещето", се казва в пост в туитър на посолството.
Не е известно правителството на България да е повдигало проблема пред украинските власти заради голямото българско малцинство там.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ