29 Март 2024петък09:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Глобус" - на 10 години

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 1301

Седмичното приложение на ДУМА за международна политика навърши тези дни 10 г. "Глобус" се роди през късното лято на 2007 г. по идея на тогавашния зам.-главен редактор на вестника Александър Перпелиев и тръгна с една тъничка червена хартиена папка, с надпис на ръка "Глобус" с три удивителни, в която трябваше да се събират предварително статиите за публикация. Папката още я има, макар че се използва за други нужди. Това обаче не е учудващото. Хората са склонни да държат край себе си всякакви вехтории, на които приписват сантиментална стойност.
Истинското удивление е, че и "Глобус" продължава да го има. В превратното време на вестникарството в България това действително си е постижение и знак за качество едновременно.
Десет години по-късно с чиста съвест може да кажем, че да се прави "Глобус" е героизъм от най-чиста проба, гарниран с голяма доза инат. През годините малкият екип от трима-четирима щатни журналисти и десетина външни автори успешно доказа, че маймуните могат да се ловят и с трици, но както се казва - "молим ви не повтаряйте това в домашни условия", върши се само от професионалисти. При това идейно мотивирани.
Форматът на изданието - шест аналитични, основно и преди всичко авторски текста, е без аналог в съвременния български печат и се превърна в една от отличителните черти на ДУМА, в сравнение с други политически всекидневници. "Глобус" се прави трудно, често се прави "на нокти", но смятаме, че си заслужава.
Както ДУМА, така и приложението й за международна политика са едно от островчетата, в конформисткия информационен поток, които дават другата гледна точка към острите международни проблеми. "Глобус", както и ДУМА, има нещо, което днес е дефицитна стока - позиция. Позиция, различна от това, което сега модно се нарича с купешката дума - мейнстрийм - доминиращата гледна точка за събитията, за случващото се и дори за генезиса на нещата. Това не е лесно. В наше време за подобно нещо се иска, без преувеличение, смелост. И вяра, че това, което пишеш, е правилното, че въпреки хулите, които не липсват, стоиш от вярната страна на барикадата.
Да. Дойде пак такова време. На барикади. На голямо разделение. Във въздуха мирише на буря, а облаците се сгъстяват и от Запад, и от Изток. Ние не можем да създаваме събитията, още повече да ги предотвратяваме. Опитваме се да ги прогнозираме, да формираме гледна точка, да отстояваме позиции, на които вие - нашите читатели, сте редом до нас, и които са издържали проверката на времето.
Съзнателно няма да изброяваме всички онези, които през годините допринесоха "Глобус" всяка седмица, професионално списан, да достига до вас. Всеки един от тях независимо колко дълго и дълбоко е съпричастен към създаването на приложението, заслужава вашите адмирации. Всеки един го е правил не заради размера на хонорара, най-малко поради това, или пък "заради едно име", а по волята на сърцето си. Бъдете уверени, че журналистите, застанали с имената и лицата си зад написаното в "Глобус", вярват в това, което пишат. Тази порода журналисти също започна да става дефицитна. Затова ни търсене, четете ни, знайте, че в тези страници ще намерите гласа на разума във времена на световна глупост и лудост.
Най-голямата награда за нас ще бъде, ако отново имаме повод да напишем подобен текст на 9-а страница във вестник ДУМА. Нещо като: "Глобус" - двайсет години по-късно".
Бъдете живи и здрави.

                           От редакторите
                          
                          
                          

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ