25 Април 2024четвъртък08:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Жадни за духовност

/ брой: 177

автор:Альона Нейкова

visibility 1265

Огромни опашки се извиха тези дни в София и Хасково. Такива имаше в зората на демокрацията, когато хората чакаха за хляб. Явно и сега гладът накара малки и големи с часове търпеливо да се надяват да вземат онова, без което не могат. Окуражаващото този път е, че се редиха за духовна храна.
"Почисти и прочети" - с този призив инициативата "Стара хартия за нова книга" за пети път предизвиква хората в няколко български града да се включат в кампанията. Освен че ни кара да поразтребим нашите офиси, домове и мазета - да се освободим от ненужни бумаги, стари списания и пожълтели вестници, проявата има и силен екохарактер. Защото децата и техните родители не само се учат на разделно събиране на отпадъците, но и с предаване на тонове макулатура спасяват от изсичане стотици дървета.
Заедно с прехласването по наистина чудесното начинание, добре е да се замислим и за другата страна на тази активност. "Стара хартия..." всъщност ни показва, че българите не сме изпростели хорица, забили отнесено-вманиачен поглед в поредното тв риалити за пишман звезди. Въпреки всички несгоди и почти перманентния недоимък, явно си оставаме нация, жадна за знания, събрани именно в безценните книги. Нищо, че често ни се налага да кътаме левчета, за да купим учебници за децата. И понякога не смогваме да ги зарадваме поне веднъж месечно, а си позволяваме само за рожден ден да им вземем желано произведение или хубава енциклопедия. От онези, за по 30 лева, "скъпарските" книги, които са шарени, а не черно-бели...
Кога ли такива кампании ще станат постоянна практика? А няма да се случват за няколко часа, във временни пунктове и в избрани градове. Крайно време е да се направят специални кътове, например към книжарници, където хората целогодишно да заменят стари хартии за нови издания. Може би тогава опашките за четиво няма да са чудо невиждано.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ