19 Април 2024петък23:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

САЩ и Мексико се борят с природните стихии

Урагани и земетресения причиниха огромни щети

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 21

„Ирма” достигна брега на архипелага Флорида Кийс, съобщиха местните власти. Ураганът вече е 4-та категория с ветрове до 130 мили в час и опасност от сериозни бури.
"Това е изключително опасна и животозастрашаваща ситуация!" съобщиха от Националната метеорологична служба в Кий Уест. Оттам призоваха онези, които досега не са обърнали внимание на предупрежденията, да се евакуират, за да защитят живота си. Ураганът се движи с 8 мили в час в посока северозапад, към градовете на Западния бряг на Флорида в Нейпълс, Форт Майърс и гъсто населените полуострови на залива Тампа.
В Кий Уест полицията е отворила "приют от последна инстанция" за тези, които са пренебрегнали заповедите за евакуация. "Това ще бъде ужасно", каза губернаторът на Флорида Рик Скот пред телевизия NBC в неделя сутрин. „Ирма” връхлетя Флорида Кийс, 57 години след като ураганът „Дона” удари същата територия през 1960 г., унищожавайки почти 75% от сградите на островната верига. Повече от 72 000 жители на Флорида са настанени в над 390 временни убежища. Около 6,3 милиона души, почти една трета от населението на щата, подлежат на евакуация.
Преди това ураганът премина през Карибите, като опустоши почти всичко по пътя си и уби поне 22 души.
Мексико също не бе пощадено от природните стихии. В петък имаше земетресение с магнитуд 8,2 край бреговете на Мексико. Епицентърът се намира на 119 км югозападно от село Трес-Пикос, на дълбочина 33 километра. Центърът за предупреждение за цунами в Тихия океан съобщи, че максималната височина на вълните след земетресението е достигала 1 метър. Жертвите на земетресението вече са 90 души, потвърдиха официални лица, цитирани от ВВС. Според говорител на правителството само в югозападната част на Оахака вследствие на бедствието са починали 71 души. Стотици семейства напуснаха домовете си, за да се предпазят от земетресението, класифицирано като най-мощното в страната за последния един век. По-късно бе регистрирано и второ земетресение с магнитуд 5,7, разлюляло крайбрежието на Мексико в залива Теуантепек. Епицентърът е на 80 километра югозападно от селището Паредон. Огнището на земетресението е на дълбочина 53 километра. Данни за жертви или разрушения засега няма.
Двама души пък загинаха в резултат на урагана „Катя“, който връхлетя в съботната нощ източната част на страната. Както съобщи в събота губернаторът на щата Веракруз Мигел Анхел Юнес, хората са загинали в община Джалапа в резултат на свлачища. Засегнати от урагана са 53 общини, наводненията и свлачищата са нанесли щети на повече от 250 жилища. Блокирани са редица пътища. В петък Националният център за наблюдение на ураганите на САЩ съобщи, че ураганът "Катя", формиран в Мексиканския залив, се е усилил до втора от петте категории по скалата Сафир-Симпсън. 



"Ирма" се превърна в най-мощният ураган от 70-те години на миналия век



Разрушения за милиарди долари остави по пътя си страшната стихия



Спасители продължават да търсят оцелели под руините след силното земетресение, което разлюля Мексико миналия петък

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ