29 Март 2024петък10:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Ирма" постави рекорд за най-мощен ураган

Стихията взима жертви и нанася тежки щети

/ брой: 176

автор:Дума

visibility 453

Ураганът "Ирма" се превърна в най-мощния и продължителен циклон, регистриран някога. Силата на ветровете му достигнаха скорост 295 км/час, съобщиха от френската метеорологична служба. От 70-те години на миналия век, когато са започнали сателитните метеорологични наблюдения, не е регистриран такъв ураган с такава сила за толкова дълъг период от време, уточниха от службата, цитирани от Франс прес.
"Ирма" бие рекорда на тайфуна "Хайян", който през 2013 г. помете Филипините. Ветровете му бяха със същата скорост, но в продължение само на 24 часа.
Стихията разруши на около 95 процента малкия карибски остров Барбуда, обяви премиерът на миниатюрната двуостровна държава Антигуа и Барбуда Гастон Браун. "От лични мои наблюдения, направени при полет над района на бедствието, мога да ви уверя, че 95% от сградите и имотите на острова са пострадали в една или друга форма. Някои са напълно унищожени. Островът е практически непригоден за живот. За възстановяване ще са необходими години", каза премиерът в интервю за местна медия.
Загинали са най-малко двама души. Щетите са за около 150 млн. долара, което представлява 10 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Рухнала е телевизионната кула на острова, поради което оттам дълго време нямаше никакви сигнали.
На острова живеят само около 1500 души, но той е туристическа врата към най-живописните и чисти курорти и плажове на Карибите.
Най-малко осем души загинаха и над 20 са ранени във френските карибски територии Сен Бартелеми и Сен Мартен. Тежки поражения ураганът нанесе в холандската част на Сен Мартен, инфраструктурата и летището са разрушени. Връзката с острова се осъществява само с военни комуникационни средства. Съобщава се за най-малко 8 жертви и над 20 ранени. Ситуацията се усложнява от това, че в събота островът ще се окаже под влиянието на по-слабия ураган "Хосе".
"Ирма" удари и островите Синт Естациус и Саба, които са специални общини на Кралство Нидерландия. "Щетите там са много по-малки", съобщи капитан Стул. На Саба са рухнали много дървета, а на Синт Естациус е повреден пътят между пристанището и летището.
Мощният ураган се насочи към Доминиканската република и Хаити, една от най-бедните страни в света, която все още се възстановява от последиците от урагана "Матю", който отне живота на около 1000 души през октомври 2016-а.
Флорида се готви да посрещне стихията в събота. Според Националния център за ураганите тя ще се понижи в четвърта степен, когато достигне американския щат.





Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ