26 Април 2024петък07:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

30 олимпийски медалисти в щангите гърмят с допинг

Замесени са 9 от 10-те най-силни страни във вдигането на тежести

/ брой: 176

автор:Дума

visibility 37

Грандиозен допинг скандал разтърси света на вдигането на тежести. В него са замесени 9 от десетте най-успешни държави в щангите (Китай, Русия, Казахстан, Азербайджан, Молдова, Беларус, Армения, Украйна и Турция). Според правилата една страна се отстранява от участие на следващото световно първенство в Анахайм при 3 случая. Резултатите са получени след повторно отваряне на допинг проби от олимпийските игри в Пекин 2008 и Лондон 2012. По случая е работила специална комисия към Международната федерация по тежка атлетика, която ще представи своя доклад на изпълкома на организацията в Будапеща в края на септември. Положителни са се оказали 49 проби, като 30 от тях са на медалисти от игрите. Твърде вероятно е прегрешилите страни да бъдат изхвърлени от участие на световното първенство в Анахайм (27 ноември - 5 декември) заради многократни нарушения на антидопинговите правила. Този път обаче няма хванати със забранени вещества тежкоатлети от България. След поредица скандали страната ни вече не е фактор в доскоро най-успешния спорт по олимпийски отличия.
Комисия от трима души ще направи предложения пред Изпълкома на Световната федерация по вдигане на тежести по какъв начин да бъдат наказани деветте държави, които имат между 3 и 10 случая на положителни проби при повторната проверка на изследванията от Пекин 2008 и Лондон 2012. Заседанието на Изпълкома ще бъде този уикенд в Будапеща. Техният пълен доклад се очаква на извънредния конгрес на централата на 30 септември и 1 октомври в Букурещ.
Казахстан и Русия са с най-много - по 10 уличени щангисти. Петима от казахите са дали положителни проби и при двете повторни проверки, като между тях е двукратният олимпийски шампион Иля Илин. Русия пък вече беше наказана да не изпраща щангисти, както и други цели отбори, на Олимпиадата в Рио де Жанейро 2016.
Очаква се този път деветте държави да бъдат извадени от международните състезания за период от една година, но те ще имат право през това време да оспорват наказанията и да ги намалят, ако подпишат специални договори за спазване на стриктни правила в борбата с допинга. Повече подробности ще има след заседанието на Изпълкома на Международната федерация по вдигане на тежести. Случаят може да повлияе изключително негативно на щангите и този спорт, практикуван още на древните Олимпиади, да бъде изключен от олимпийското движение заради многото случаи на допинг.
Наскоро световната централа назначи петима независими антидопингови експерти, за да се бори с употребата на забранени стимуланти във вдигането на тежести като една от мерките, за да може спортът да остане олимпийски.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ