29 Март 2024петък02:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Медицината получи ново оръжие срещу детската левкемия

Ново лечение отделя раковите клетки, коригира ги, а те атакуват другите изродени клетки

/ брой: 176

автор:Аида Паникян

visibility 16

Преди дни дойде новината за пробив в лечението на едно от най-опасните и разпространени заболявания по света. Новият медикамент срещу детската левкемия се смята, че ще промени изцяло начина, по който се лекува заболяването. Той е получил одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата. Лечението дава втори шанс на пациенти, при които обичайната терапия е била неуспешна, съобщава CNN. В момента от стандартната терапия се повлияват около 85% от децата с левкемия. 
Разработката на Novartis е регистрирана под името Kymriah, позната и като "Тисагенлеклюцел" tisagenlecleucel - лекарство, което ще се прилага в лечението на детската левкемия.
"Това е най-вълнуващото нещо, на което съм свидетел за целия ми живот", твърди онкологът д-р Тим Крайп, който бил член на комитета, одобрил пускането на лекарството на пазара. Засега цената му е 475 000 долара, но се предполага, че отделните държави ще постигнат договореност с компанията и ще разработят финансов план в помощ на нуждаещите се пациенти.
Лечението, разработено от фармацевтичната фирма, е един от двата нови революционни метода за лечение на рака на кръвта, които се очаква да бъдат окончателно одобрени до края на годината.
Другото лечение, което се смята за нова революционна стъпка, е силно персонализирано и е познато под името CAR-T-cell therapy. То е вид имунотерапия, която влияе върху имунната система и действа директно върху раковите клетки, като на практика ги отделя, коригира и ги връща обратно, а те на свой ред атакуват другите ракови клетки. Очаква се финално решение за CAR-T терапията, преди тя да навлезе масово. При проведените тестове резултатите показват, че от 101 пациента 36 са реагирали позитивно и били повлияни от лечението като на практика ракът е изчезнал в рамките на 6-месечното лечение.
"Навлизаме в нова територия на медицинските иновации, при които е възможно клиентите да се препрограмират - техните клетки се препрограмират така, че да атакуват смъртоносните ракови образувания", коментира Скот Готлиб от Агенцията по храните и лекарствата. По думите му новите технологии за генно и клетъчно лечение имат потенциала да трансформират медицината и да създадат повратен момент в способността на медиците да лекуват болести, смятани за нелечими. "Това означава повече спасени животи", казва Готлиб.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ