Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Септември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Мазната храна забавя биологичния часовник

Дума

8. Септември 2017 , брой: 176   105   0Пристрастеността към мазната храна води не само до наднормено тегло, но и до срив в биологичния часовник - разстройство в циркадния ритъм на организма. Той започва да изостава от естествения денонощен ритъм, а това по специфичен начин води до повишаване на теглото.
Учени под ръководството на Орен Фрой от Еврейския университет в Йерусалим провели опити, които доказват причинно-следствената връзка между особеностите на храненето и дисбаланса в биологичния часовник. Основна цел на учените  била да се докаже контролира ли биологичният часовник процеса на производство на адипонектин - белтък, отделян от клетките на мастната тъкан, свързан с процесите на усвояване на глюкозата и с липидния обмен, и съответно какво влияние върху този контрол оказва диетата с високо съдържание на мазнини.
Резултатите от изследването, цитирани от Ройтерс, показват, че нивата на адипонектина съответстват на нормалния ритъм на денонощието само при наличие на "обезмаслена диета". Диетата с високо съдържание на мазнини води до закъсняване на биологичния часовник, заявяват учените в статията си, публикувана в списание Endocrinology. Те отбелязват, че диетата с високо съдържание на мазнини способства за затлъстяването не само поради мазните съставки в храната, но и поради нарушаването на биологичните ритми, което на свой ред води до нарушения в обмяната на веществата.

 

 

 

Неделник

 • Булевард : Срещи
  Ако виждаш света изпълнен с възможности, скачаш и ги улавяш. Другият вариант е да се оплакваш от еднообразието, без да виждаш шансовете, убеден е възпитаникът на СМГ
  22. Септември 2017 186
  661
  0

  Виктор Чавдаров е роден на 26 февруари 1998 г. Завършва едно от най-добрите средни училища в страната - СМГ "Паисий Хилендарски", където учи от V клас. В VII го приемат в паралелката с най-висок бал в цялата страна. Нарежда се сред десетимата випускници с успех 5,99. Владее немски и английски език.
  След броени дни 19-годишният...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"