23 Април 2024вторник20:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Роман

44 истории за първия професионален философ

"Кант и свободният избор" е седмият том на София Петрова от популярната поредица на издателство "Милениум"

/ брой: 176

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 674

Премиерната книга "Кант и свободният избор" на София Петрова вече е на книжния пазар. Това е седмият том от популярната поредица "Философия за всеки" на "Милениум". Изданието събира 44 истории за видния германски мислител Имануел Кант (1724-1804), чрез които ще проникнем във философията му, и множество негови сентенции.
Кант е една от най-влиятелните фигури в историята на западната философия. Неговата мисъл оказва силно въздействие върху формирането и развитието на най-новите философски направления и традиции - феноменология, херменевтика, екзистенциализъм, позитивизъм, постструктурализъм, аналитична философия. Най-известните му съчинения са "Критика на чистия разум" и "Критика на способността за съждение".
"Трудно е да се опише историята на живота на Имануел Кант, тъй като той нямаше нито живот, нито история" - това казва поетът Хайнрих Хайне.
Затворен, недостижим, твърде сложен като естетически възгледи и разбирания, Кант е почти непознат на съвременната публика. Зад мълчаливия и непроницаем образ на философа обаче се крие блестящ оратор и събеседник с изключителен ум, забележително чувство за хумор и недостижими познания.
Кант е и първият професионален философ - преди неговата поява философията е била занимание за всеки, който е притежавал уменията да разсъждава и беседва, без значение от образованието. Той се приема за родоначалник на немската класическа философия и повлиява съществено върху романтизма и идеализма през XIX в. Съчиненията му са опорна точка за философията на Хегел.
На Кант принадлежат мислите:
- Към хората трябва да се отнасяме като към цел, а не като към средство.
- Геният - това е талантът да се изобрети това, на което не може да се обучава или учи.
- Дайте на човек всичко, което той желае, и само след минути той ще почувства, че това не е всичко.
- Добродетел - обозначава мъжество и храброст и следователно предполага врагове.
- Дълг - това е уважението към чуждите права.
- Злото се саморазрушава. Доброто продължава да се самоподдържа, след като веднъж се е появило.
- Искреността е съществена част от характера. Тя е една от главните цели на възпитанието.
- Който се е отказал от излишествата, той се е избавил от лишенията.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ