27 Април 2024събота00:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Старозагорската опера открива лятна сцена на езерото "Загорка"

/ брой: 176

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 88

С камерната опера "Слугинята господарка" от Джовани Перголези Държавната опера в Стара Загора ще открие на 25 септември от 20 ч. своята нова сцена на брега на езерото "Загорка". Камерната сцена "Орфеида" е разположена в прохладната лятна градина на парк-хотел "Стара Загора". Благодарение на успешното сътрудничество на операта и ръководството на хотелския комплекс, се роди идеята за това ново място в града на липите, където музиката ще звучи в приятелска среда, научи ДУМА от Сийка Лапачка, пиар експерт.
Най-често изпълняваната опера на Перголези - краткото интермецо "La Serva Padrona" ("Слугинята господарка", 1733 г.), е същински музикален бисер от началото до края. Зрителите ще присъстват на различно и нетрадиционно поднасяне на вечния житейски сюжет, в който бедната красива слугиня мечтае да стане господарка, като крои планове да се омъжи за стар богаташ. Режисьорът пренася действието в съвременен офис, за да разкаже своята "малка история в големия град". Сценографията на "Слугинята-господарка" е на Иван Токаджиев, художничка на костюмите е Ана-Мария Токаджиева, хореография - Ромина Славова. Участват солистите Емилия Джурова, Евгений Арабаджиев, Христофор Недков, балет - Анелия Димитрова, Ивелина Димитрова, съпровод на пиано Деница Петрова и камерна формация "Musica bellissima" (Паулина Захариева, Божидар Рахнев, Галина Ледлова, Денислав Джелепов).
На специално построената сцена музиката оживява, а с тази постановка и в приятната среда до езерото зрителите ще могат да се насладят на последните топли есенни вечери... В цената на билета е включен и изискан кетъринг с чаша вино.
Впечатляваща сценична атракция - кулинарното шоу за готвач и оркестър "Вкусът на музиката", предстои на 28 септември от 20 ч. Най-известният кулинар сред виолончелистите и най-известният виолончелист сред кулинарите - Йоланта Делибозова-Йоли, ще готви и свири за своята публика, заедно с колегите си от камерния ансамбъл "Колегиум музикум SZ" на Старозагорската опера, със специалното участие на сопраното Линка Стоянова. Тя ще приготви пред очите на зрителите избрани ястия по рецепти на велики композитори-кулинари - Росини, Шуман и Бизе, а публиката ще има възможност да дегустира ястията с препоръчани вина и напитки.
На 37 години Росини вече се къпе в славата си на блестящ композитор, но никога не изоставя другата си любов - кулинарията. В дома си в Париж дава бляскави "музикални" обеди, а в съботите 30 избрани гости се наслаждават на изисканите му блюда. На прочутия композитор се приписват около 50 рецепти, сред които салатата "Фигаро" от варен телешки език, канелоните ала Росини и, разбира се, легендарното "Турнедо Росини". Впрочем съществува легенда как това изумително ястие е получило името си. Росини настоявал да му се приготви поръчаното блюдо под негов личен контрол и принудил прочутия готвач Огюст Ескофер да готви в едно помещение заедно с композитора. Когато готвачът се възмутил от наложения контрол, възкликнал: "Щом е така, обръщай гръб!" И така станало "Турнедо".
Още много подобни на тази любопитни истории, с които идва вдъхновението за уникални ястия и десерти, ще бъдат споделени и поднесени в кулинарното музикално шоу с "Любими ястия на световни музиканти".
"Гостите на събитието могат да очакват една симбиоза между вкус и музика, споделя Йоланта Делибозова-Йоли. Две изкуства, които се допълват. Музиката винаги предразполага за добро прекарване и още повече изостря сетивността. Всеки човек може да готви. Не е нужно да си професионалист, за да приготвиш хубава храна. Нужно е само въображение, желание и любов. Храната е любов. Тя се превръща в нещо специално и излиза извън рамките на "средство за оцеляване", само когато е споделена. Дълбоко вярвам в това и не пропускам да го кажа на феновете си. Самата аз съм доказателство, че не е нужно да си посещавал курсове, да си учил готварство и т.н., за да твориш в кухнята."
Билети за двете събития може да бъдат купени на касите на Държавната опера в Стара Загора, както и в мрежата на Ивентим.


 Сцена от "Слугинята-господарка"                                                     
Йоланта Делибозова-Йоли

Снимки ДО Стара Загора
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ