26 Април 2024петък11:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мусала или Св. Иван?

/ брой: 175

visibility 76

Проф. д-р  Пламен Павлов

Най-високият връх в България и на Балканите преди малко повече от век е наречен с име, което никога не е носил! Име, което никой дотогава не е употребявал - "Мусаллах/Мусала", арабски израз за близост към Бога.
Никъде в Рила и в миналото, и днес не съществуват арабски названия. Ако хвърлим поглед към Рилската грамота на цар Иван Шишман, издадена на 21 септември 1378 г., ще прочетем само звучни български имена на селища, реки, планински ридове и върхове: Камен връх, Царев връх, Комаревски връх, Бъдино, Дренов дол, Градечница, Българино, Шипочен... Неизвестно как по време на турското робство европейските географи заменят името на рилския първенец с израз, който са чули от някой невеж представител на мюсюлманското духовенство, без дори да съзнават, че подменят историческата истина! А истината е една - Рила с нейния прочут Рилски манастир "Света Богородица", създаден от Свети Иван, винаги е била огнище на нашата, християнската, православната вяра и на българския дух. През последните години все повече българи настояват, че е време тази несправедливост, тази лъжа да бъде поправена.
Нека да подкрепим идеята върхът да получи името на небесния застъпник на България и българския народ - Свети Иван Рилски, чиято духовна мощ и днес облъчва "Великата Рилска пустиня"!
Свети Иван е своеобразен патрон на българското будителство, на самия Ден на народните будители! При учредяването на празника през 1922 г. за негова дата е взет "Очов ден" ("Денят на Отеца") - есенният празник на рилския светец, 19 октомври, по нов стил - 1 ноември.  В народната памет Рилския чудотворец е образец за себеотдаване, безсребърничество, за любов към ближния и Отечеството. В своя "Завет" св. Иван ни е оставил послания, които са красноречиви за неговата болка и грижа за България:
"Избирайте си наставници и си поставяйте началници, които Бог ви покаже, сиреч мъже, превъзхождащи всички вас по разум и духовно разсъждение.."
Към тогавашния държавен глава на българите -  цар Петър, Свети Иван се обръща със силните думи:
"Не се уповавай на неправдата, не желай грабителство! Бъди кротък, тих и достъпен, имайки отворени очите си за всички..."
Българки и българи, нека поне веднъж се поучим от мъдростта на великия Рилски тец! Нека му отдадем заслужено признание, като наречем със святото му име най-високия връх на неговата любима планина! Рилският исполин, един от най-ярките символи на красотата на България, не заслужава да носи чуждо и неразбираемо турско- арабско име! За нас, българите, Рила и духовното ни извисяване имат своето олицетворение - нашия български Свети Иван!

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ