24 Април 2024сряда09:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Оле! фестивал за втори път в столицата

Публиката ще се наслади на музика от Испания и Латинска Америка

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 503

Вторият фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка предлага три концерта в София. Организаторът - Институт Сервантес-София - в сътрудничество с "Джаз плюс концерти", обещава да чуем в "София лайв клуб" първокласни изпълнители с търсещ дух и нов прочит на традиционната испанска и латиноамериканска музика. Концертите са с начален час 20 ч., научи ДУМА от Весела Петрова от Институт Сервантес.
Първата изява на 20 септември ще бъде на саксофониста на Пако де Лусия и носител на наградата "Най-добър джаз музикант на Европа" Хорхе Пардо и неговия квинтет с програмата от новия му проект "Djinn". Вторият концерт на 18 октомври е на дуета, откритие за 2016 г. - певицата Мария Арнал и китариста Марсел Бажес. На 26 октомври фламенко китаристът Хосеми Кармона и басистът Хавиер Колина ще представят проекта "De Cerca". 
Освен концертите, ще бъдат представени испански филми, посветени на музиката и танца. В четири поредни недели от 17 септември в Дома на киното от 16 ч. и всеки вторник през октомври в Институт Сервантес от 18.30 ч. публиката ще има възможност да види специално избраните заглавия "Фламенко, фламенко" на Карлос Саура, "Ла Чана" на Лусия Сойевич, "Сакромонте. Мъдреците на племето" на Чус Гутиерес и "Чико и Рита" на Фернандо Труеба и Хавиер Марискал.
Голямото име в тазгодишния фестивал е саксофонистът и флейтист Хорхе Пардо, който ще свири със своя квинтет (китара, клавишни, бас, ударни и перкусия). Музиката на Пардо не познава стилистични граници. Името му е свързано със създаването на иберийския джаз с фламенко оттенък - запазен почерк на този виртуозен артист. Много са отличията и наградите, на които е носител Пардо, но една от най-значимите е титлата "Най-добър джаз музикант на Европа", връчена от Френската академия по музика. Пардо е не само всепризнат виртуоз на флейтата в Испания, но и в цяла Европа. Той постига този ефект и с проекта си "Djinn. Metaflamenco".
Мария Арнал и Марсел Бажес ще представят своя албум "45 cerebros y 1 corazоn" на 18 октомври. Те записват дебютния си проект за лейбъла "Fina Estampa". Албумът печели престижни награди като "Premi Ciutat de Barcelona de Musica" и е избран за предпочитана творба от читателите на "Time Out". Талантливата вокалистка и забележителният китарист са от Каталуния и продължават линията на представяне на популярната музика по възможно най-добрия начин, като създават песни с мотиви от запазени архивни автентични записи от Иберийския полуостров. Заглавието "45 cerebros y 1 corazon" ("45 мозъка и 1 сърце") e втъкано в стиховете на едноименната песен, породено от новина за разкопаване на масов гроб от времето на Испанската гражданска война (Ла Педраха, Бургос).
Двамата виртуози - фламенко китаристът Хосеми Кармона и контрабасистът Хавиер Колина, се отправят на музикално пътешествие из света на джаза и фламенкото, водейки естествен диалог помежду си на различни музикални езици. Музикантите нашепват истории за горчивата истина, любовта, дългите нощи, пълни с музика, фламенко тангос и фарука, както и пиеси на Астор Пиацола. Перкусионист на проекта е Бандолеро.
Билетите се продават в мрежата на eventim.bg, електронни от eventbride.com и в Дюкян Меломан на ул. "6 септември" 7А. Цените за отделните концерти са от 25 и 30 лв., с отстъпка за група от 5 души. Фестивалният билет за трите концерта струва 60 лв., със специална отстъпка при група от 5 души.


Хорхе Пардо                                  Хосеми Кармона и Хавиер Колина 


Мария Арнал и Марсел Бажес

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ