26 Април 2024петък17:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Русия разпродава недостроени фрегати

Индия сключи нова сделка за още четири кораба от проект 11356

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 1109

Две фрегати от проект 11356, които се строяха от 2010 г. в Прибалтийския корабостроителен завод „Янтар” за руския Черноморски флот, ще бъдат достроени, но за индийския военноморски флот. Това съобщи пред ТАСС вицепрезидентът по военното корабостроене на държавната Обединена корабостроителна корпорация Игор Пономарьов. От оставащите на стапелите на „Янтар” (кехлибар) три фрегати по проект 11356 две ще бъдат завършени за ВМС на Индия, за което ще бъде подписано междуправителствено споразумение, а една за руския флот, но с нови газотурбинни двигатели, уточни Пономарьов.
Интересно, че в края на юни т.г. по време на Международния морски салон в Санкт Петербург заместник-командващият на руския ВМФ по въоръжението Виктор Барсук, е заявил пред електронното издание „ФлотПром”, че всички три фрегати по проект 11356 – „Адмирал Истомин”, „Адмирал Бутаков” и „Адмирал Корнилов” ще бъдат завършени за руския флот.
През 2010-2011 г. руското министерство на отбраната подписа два договора, но обща стойност 80 млрд. рубли, за строителството на шест фрегати от проект 11356 за руския Черноморски флот. Първата тройка – „Адмирал Григорович”, „Адмирал Есен” и „Адмирал Макаров”, успя да получи навреме предвидените по проект газотурбинни двигатели, производство на украинския завод „Зоря-Машпроект”. Двигателите за втората тройка фрегати също бяха вече произведени, когато в украинската столица Киев бе извършен държавен преврат с помощта на САЩ, през февруари 2014 г. Последвалата сецесия на Крим и влизането му в състава на Русия, както и гражданската война в Украйна сложиха край на военно-техническото сътрудничество между Киев и Москва. Втората тройка фрегати не успя за получи своите двигатели и макар корпусите на две от тях да бяха спуснати на вода, строителството беше логично замразено. Изглежда, че руската страна е решила все пак да продаде на Индия две фрегати, като по всяка вероятност индийците ще купят от Украйна и готовите вече газотурбинни двигатели. Третата фрегата, вероятно това ще бъде „Адмирал Корнилов”, ще получи вече руски газотурбинни двигатели, производство на базираното в град Рибинск Научно-производствено обединение „Сатурн”.
До началото на кризата с Украйна, Русия нямаше свое производство на корабни газотурбинни двигатели с голяма мощност, както и на други видове корабни двигатели като дизелни например. Наложените санкции във военната сфера парализираха руската корабостроителна програма в частта и за фрегати и малки ракетни кораби, които използваха германски дизели на фирмата MTU. Русия обаче, по програмата за заместване на вноса (основно от Украйна) успя да създаде в Рибинск прототипи на корабни газотурбинни двигатели, които да станат началото на серия за руския флот. През април т.г. президентът Владимир Путин посети НПО „Сатурн”, където разгледа първия руски изпитателен комплекс за морски газотурбинни агрегати и първите руски корабни газотурбинни двигатели, които ще влязат в серия от 2018 г.


Фрегата от проекта 11356 от индийския ВМФ


Първият руски изпитателен комплекс за корабни газови турбини

Снимка НПО „Сатурн”
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ