Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Оръжие

В САЩ „печатат” бараки на 3D принтери

Дума

7. Септември 2017 , брой: 175   109   0В края на август Инженерно-строителната и научноизследователска лаборатория към армията на САЩ, базирана в град Шампейн, щата Илинойс, обяви, че успешно е „отпечала” на 3D принтер бетонна барака с площ 46 км. м. Технологията за триизмерния печат на бетонните конструкции е била разработена съвместно с НАСА, която е създала системата за дозиране сухия материал за принтера.
„Печатането” на казармите е резултат от тригодишната програма по изучаването на възможностите за строителството на „полупостоянни” военни съоръжения по адитивни технологии. Една от целите на програмата е използването на местни суровини като бетон, за да може съоръженията да се печатат в полеви условия, уточнява блогът bmpd. Крайната цел на програмата е американската армия да получи възможност леко и ефективно да създава на място такива съоръжения като огради, бараки, тръби за водоснабдяване и различни бетонни препятствия. Проектантите заявяват, че при този метод на строителството нуждата от работна ръка е с 62% по-малка от традиционния начин.
Военната инженерна лаборатория в сътрудничество с НАСА сега работи върху повишаване на мобилността на системата за „печатане” на бетонни съоръжения в полеви условия. През септември се очаква да бъде представено ново поколение от системата.

Барака за военни нужди с площ от 46 кв. м, отпечатана на 3D принтер

Снимка Инженерен корпус на армията на САЩ

 

 

 

Оръжие

  • Миниатюрното емирство купува още 24 изтребителя
    21. Септември 2017 185
    51
    0

    Миниатюрното, но изключително богато близкоизточно емирство Катар скоро ще притежава повече и по-модерни изтребители, отколкото редица европейски страни, взети заедно. На 17 септември стана ясно, че катарските власти са решили да закупят 24 изтребителя "Еврофайтър", британско производство. Това споразумение е било подписано в столицата Доха...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"