Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Оръжие

Американците изпитват „Доблест”

Дума

7. Септември 2017 , брой: 175   228   0Американската авиостроителна корпорация „Бел Хеликоптерс” е започнала изпитания на нов конвертоплан, съобщи сайтът Warpost. На 31 август порталът theaviationist.com публикува първата снимка на новата машина с название V-280 Valour („Доблест”), направена по време на наземни изпитания в град Амарило, където се намира завод на „Бел Хеликоптерс”. Очаква се до месец да започнат летателните изпитания.
За разлика от предишния конвертоплан „Оспрей”, „Валър” няма завъртащо се крило или двигател, а само „чупещ” се ротор, което е намалило общата маса на машината. Още една новост е напълно композитният фюзелаж. По предварителни данни новият конвертоплан може да развие скорост от 518 км/ч, боен радиус от 1500 км. Екипажът е от двама души, а десантът от 12 напълно екипирани бойци.
Конвертопланът „Валър” е съвместна разработка на „Бел” с „Локхийд Мартин”. От компаниите заявяват, че са готови да започнат веднага серийното производство, макар че плановете на американските военни са „Доблест” да постъпи на въоръжение чак към 2030 година.
В началото на август „Бел” отчетоха производството на 350-я конвертоплан „Оспрей”, който бе създаден още през 80-те години на миналия век, но постъпи на въоръжение през 2005 г. Основните потребители на „Оспрей” са Корпусът на морската пехота и Командването на силите за специални операции. От чуждите страни „Оспрей” е на въоръжение в Япония – 21 машини.  

Пълноразмерен модел на конвертоплана „Валър” 

Снимка helis.com

 

 

Оръжие

  • Руският бомбардировач ще получи ново електронно оборудване, двигатели и крилати ракети
    23. Ноември 2017 230
    41
    0

    Руският свръхзвуков бомбардировач със среден обсег Ту-22М3 ще бъде кардинално модернизиран, съобщи в края на миналата седмица ТАСС. Агенцията съобщава, че модернизирането на намиращите се в строя бомбардировачи ще започне от следващата година, а новата модификация ще се нарича Ту-22М3М. В момента, по различни данни, ВВС и ВМФ на Русия имат общо около...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"