19 Април 2024петък17:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От 1970 г. 4 пъти са се увеличили природните бедствия

До 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 4

Природните бедствия са се увеличили почти четирикратно от 1970 г. и САЩ са преживели най-много природни стихии от 1995 г. насам, следвани от Китай и Индия. Това съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от АП. Той каза, че в последните дни светът е станал свидетел на драматично влошаване на климатичните промени с безпрецедентни събития, предизвикани от бури и наводнения от Тексас до Бангладеш, Индия, Непал и Сиера Леоне.
Преди настоящите наводнения доклад на ООН отчете 2087 смъртни случая за тази година, дължащи се на природни стихии. С последните наводнения този брой почти се е удвоил.
В последните два месеца над 1000 души загинаха в наводненията в Индия, Непал и Бангладеш. Около 40 млн. души бяха засегнати от стихията в тези страни. Миналия месец над 1000 души загинаха в кално свлачище и наводнения в столицата на Сиера Леоне Фрийтаун. От урагана "Харви" загинаха най-малко 60 души, а над Хюстън се изля такова количество дъжд, обичайно за период от една година.
Миналата година 24,2 млн. души по света са били принудени да напуснат домовете си заради природни бедствия, което е три пъти колкото онези, бягащи от конфликти и насилие.
Генералният секретар на ООН припомни, че учените проявяват предпазливост, когато става дума за свързване на отделно метеорологично събитие с климатичните промени. "Те са категорични, че подобно екстремно време е онова, което техните модели прогнозират, че ще бъде нещо нормално в един затоплящ се свят", каза той.
Запитан от журналисти дали ще се опита да убеди американския президент Доналд Тръмп да остави САЩ в Парижкото споразумение за климата, когато двамата се срещнат на Общото събрание на ООН по-късно този месец, Гутериш изрази надежда, че всички страни разбират, че придържането към договорените ангажименти е не само правилно, но й мъдро нещо, защото зелената икономика е икономиката на бъдещето.
В същото време активисти алармират, че при сегашните темпове на рециклиране до 2050 г. в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба. Те посочват няколко начина, по които да намалим използването на пластмасата, замърсяваща планетата и подклаждаща климатичните промени, предаде Ройтерс, цитирана от dnevnik.bg и БТА.
В предложенията попадат използването на стъклени или метални сламки за многократна употреба. Причината е, че пластмасовите сламки са твърде малки, за да бъдат рециклирани и са сред най-големите замърсители на плажовете. Цигарените фасове са най-честите замърсители на околната среда. Активистите, участвали в "Седмица на нулевите отпадъци", посочват, че те не са биоразградими и се приемат за токсичен отпадък.
Препоръчва се и да се използват чаши, бутилки и пазарски чанти за многократна употреба. По данни на британския вестник "Гардиън" ежедневно по света се купуват по 1 милион пластмасови шишета и също толкова чаши. Найлоновите пликове са частично или напълно забранени в над 40 държави по света, последната от които е Кения. Една от причините е, че тези пликове попадат в коремите на птици, костенурки, делфини и китове, пълнят стомасите им и те накрая умират от глад.
По данни на Световната банка на ден всеки човек на планетата произвежда над 1 кг отпадъци, като се очаква цифрата да расте в следващите 15 години. За това активистите предлагат и повече хора да започнат да компостират боклук. Според тях, когато отпадъците бъдат изпратени до депата, от остатъците се отделя метан - газ, който е по-силен от въглеродния диоксид, допринасящ за глобалното затопляне. Същевременно компостът може да се използва за отглеждане на цветя, дървета или храна.



Ураганът "Харви" взе жертви и нанесе огромни материални щети



Всеки ден по света се купуват по 1 милион пластмасови шишета и също толкова чаши

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ