29 Март 2024петък09:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Дупки за пълнене

Докато ръководството на Столичното кметство рекламира инспекциите си на ремонтиращите се централни булеварди, кварталните улици тънат в разруха

/ брой: 175

автор:Деси Велева

visibility 36

Цяло лято ръководството на столичното кметство обикаля улични ремонти, наблюдава полагането на асфалта, следи за изпълнението на графиците. Нямаше седмица без кметът Йорданка Фандъкова и някой от заместниците й да не цъфне в медиите, загледани отговорно и задълбочено в изровената дупка - бъдещо равно шосе. Бул. "Цариградско шосе", бул. "Дондуков", бул. "Шипченски проход", бул. "Прага" бяха надлежно проверени под зоркото око на камери и фотоапарати. С други думи, можем да очакваме с наивно облекчение, че този сезон на ремонти ще завърши по-благоприятно от предишните. Защото добре знаем, че за общината ремонтът не е завършен процес, а по-скоро понятие разтегливо във времето до момента, в който ще трябва да се повтори. В същото време качеството му явно не е пряко свързано с височайшите инспекции. Поне досега не сме забелязали подобна обусловеност.
Колко ли реконструкции са завършили и отново започнали за един кратък период, само защото избраната след конкурс фирма-изпълнител не си е свършила добре работата? И колко пъти сме чували, че подмяната ще се извърши в гаранционния срок, ще се плащат неустойки или, че в крайна сметка времето и дъждът са виновни? На столичани обаче не са им нужни оправдания, а нормални улици, без вълни и следващи една след друга кръпки.
Докато се разхожда из централните софийски улици, ръководството на общината очевидно удобно забравя, че хората живеят и в периферията на града, където неуредиците не са така медийно видими. Те чакат години с надеждата машината за асфалт и валякът да минат и по техните рушащи се пътища. Не само чакат пасивно, но и заливат общината със сигнали за стари и опасни дупки, които спешно трябва да бъдат оправени. Стотици са жалбите, които администрацията получава всеки месец, и фактът, че броят им продължава да расте, говори само колко са безпомощни в кметството за справяне с проблема. Оттам обаче няма да могат да насмогнат на всички жалби и молби за съдействие с това темпо на работа.
Ето някои от многото случаи, които чакат "обработка" от отговорните институции.
- Огромна дупка с дълбочина по-голяма от 30 см и радиус около 2 метра зее от месеци на ул. "Димитър Манчев" в кв. "Кръстова вада". Хората се оплакват, че движението е изключително затруднено и ако не се вземат мерки, пътят ще пропадне. Те за пореден път подават сигнал, но няма реакция. (снимка)
- Повече от 10 година по улица "Акад. Йордан Трифонов" в Студентски град липсва пътна настилка. Улицата се ползва от няколко блока, а живеещите в тях си плащат данъците на Столична община, срещу което не получават нищо, недоволстват столичани.
- След извършеното изкърпване на пътната настилка по ул. "Езерата" в Негован са останали отново незапълнени дупки. Хората алармират за сериозни неравности по пътя най-вече в района на бетонов възел и в района на кариерата за инертни материали преди входа на селото. Според тях неравностите и дупките принуждават автомобилите и автобусите на градския транспорт да навлизат в насрещното движение и се създават сериозни предпоставки за произшествия.
- В близост до множество посолства на ул. "21-ви век" в Студентския град вече две години зее една и съща дупка, която се пада точно на пътя на гумите. "Моля, запълнете я най-сетне. Последна възможност преди зимата", обръща се към общината пострадал шофьор.
- Цялостно преасфалтиране и ремонт на тротоарите на ул. "Пимен Зографски" в жк "Дианабад" очакват пък хората от района. Улицата е от голямо обществено значение, защото на нея се намират общинско училище и детска градина, освен това свързва едната част на квартала с другата. По улицата има и голяма вдлъбнатина, която е  предпоставка за произшествия.
- На ул. "676" в кв. "Овча Купел", която е около 200 метра, има 40 дупки, сигнализират възмутени столичани. Половината квартал в момента е затворен и минаването през тази улица струва редица ремонти на колите им.
- След ремонт през пролетта улица "Проф. д-р Александър Станишев" в жк "Люлин" 1 все още има много проблеми. Настилката е пропаднала, образувал се е ръб, който трудно се вижда и причинява повреди на колите.
- На ул. "Константин Петканов" в кв. "Витоша" има множество големи дупки на пътното платно и една пропаднала шахта. Хората молят за спешен ремонт, защото придвижването по улицата е затруднено и дупките създават опасност за пътни произшествия.
- Молба за ремонт отправят и жителите на кв. "Бояна". Улиците "Букара" и "Бял равнец" са в окаяно състояние, с изключително много дупки, локви и възможности да се чупят коли.
- По-малко от месец след асфалтирането тротоарът на бул. "Асен Йорданов" в район "Младост" в посока кв. "Слатина", вече е в пукнатини. Хората искат общината да задължи фирмата-изпълнител да направи отново тротоара.
- Повече от половин година стои голяма дупка на ул. "Могилите" в кв. "Левски Г", срещу бл. 2Б, която се увеличава с времето и е с размери около метър на 50 см. Също така от месец има пропадане на пътното платно близо до голяма шахта към канализацията. Има опасност от по-голямо пропадане вследствие на валежите, които се очакват през есенно-зимния период, предупреждават шофьорите.
(снимка)
Това са само част от малките пътни проблеми на столичани, заплашващи да се превърнат в опасни потенциални инциденти с лоши последствия. Само че засега не намират голям отзвук в общината, която обикновено само обещава, че съответната улица ще бъде включена в следващия инвестиционен план. А дотогава - по улиците само с повишено внимание.


Снимки Интернет и Емилия Костадинова








 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ