11 Май 2024събота05:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ООН заплашва Северна Корея с нови санкции

/ брой: 174

автор:Дума

visibility 22

Съветът за сигурност на ООН за ядрената програма на Северна Корея се събра отново заради ракетната програма на Северна Корея, но не стигна до общо решение по темата. Голяма част от участниците се обявиха за нови, по-строги санкции, но страни като Русия изразиха резерви към този подход. Въпреки известни различия, налага се впечатлението за неприемливост на военното решение на въпроса, макар всички да осъждат действията на КНДР.
ООН трябва да предприеме най-решителни мерки спрямо КНДР заради извършваните от нея ракетни и ядрени изпитания, призова постоянната представителка на САЩ в световната организация Ники Хейли. „Времето на полумерки приключи. Дойде време да използваме всички наши дипломатически средства, докато не е станало късно. Сега трябва да се вземат възможно най-решителните мерки“, подчерта Ники Хейли. Междувременно стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп уведоми държавния глава на Южна Корея за принципното си съгласие Сеул да закупи от САЩ оръжия и военно оборудване за милиарди долари. Той обяви и че се премахват ограниченията за размера и теглото на намиращите се в Южна Корея бойни глави. Това се казва в изявление на пресслужбата на Белия дом.
Пекин няма да допусне военно решение на проблема със Северна Корея, заяви на свой ред постоянният китайски представител в ООН Лю Цзе. „Китай винаги се е обявявал за мирно решение на севернокорейския проблем. Пекин няма никога да допусне военни действия на Корейския полуостров", отбеляза дипломатът.
Русия призова към въздържане от ескалация на напрежението с КНДР. Заплахата от прерастване на конфронтацията на Корейския полуостров в гореща фаза е „голяма както никога досега“, заяви постоянният руски представител в ООН Василий Небензя. По думите му "провокационната ракетно-ядрена активност на КНДР" в последно време "придоби опасна динамика" и мирът в региона "е подложен на сериозно изпитание. "Заплахата от прерастване на противопоставянето в гореща фаза е голяма както никога досега“, подчерта дипломатът.
Той предупреди срещу военни решения на проблемите на Корейския полуостров и призова всички страни "да запазят хладнокръвие" и "да се въздържат от каквито и да е действия, водещи към ескалация на напрежението“.
От своя страна Франция смята, че новите санкции срещу Северна Корея трябва да засегнат всички сектори на нейната икономика, заяви нейният постоянен представител в ООН Франсоа Делатр пред журналисти, преди да започне извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН.
Европейският съюз се обявява за засилване на натиска и на икономическите санкции срещу Пхенян. Това заяви ръководителката на ЕС дипломацията Федерика Могерини пред „Стратегическия форум "Блед 2017" в Словения. „ЕС е готов да подкрепи силни санкции на ООН срещу КНДР. Да си мирен, не означава да бъдеш слаб. Решението за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров може да бъде намерено чрез оказване на натиск върху КНДР успоредно с икономически санкции“, отбеляза италианската лидерка в ЕС.

И трите телекома с рекордни приходи

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 86

Гвоздейков пак смени началника на НКЖИ

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 86

Вето върху тавана за надценката на хляба

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 86

Червеното месо и млякото разболяват планетата

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 86

Европа се окъпа в светлини за 9 май

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 86

Катастрофална загуба за социалдемократите в РСМ

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

Популярността на САЩ като глобална сила спада

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 86

Си Дзинпин пристигна в Унгария

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 86

Време е

автор:Александър Симов

visibility 337

/ брой: 86

С надежда за партньорство

visibility 334

/ брой: 86

Извращението Евровизия

visibility 351

/ брой: 86

9 май - ден на Победата

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ